Budi dio naše mreže
Izbornik

Bogoslužjem kod kalvina u Osijeku počela Svjetska molitvena osmina

Osijek (IKA)

Uz geslo „Ostanite u mojoj ljubavi i donosit ćete mnogo roda“ (Iv 15, 5-9) u Osijeku je 18. siječnja počela Svjetska molitvena osmina za jedinstvo kršćana koja traje do 24. siječnja kada će u kapucinskoj crkvi Sv. Jakova u 17 sati biti održano središnje ekumensko molitveno slavlje.

Molitveni susreti SMO 2021. održavaju se u organizaciji Ekumenske koordinacije osječke regije u bogoslužnim prostorima Crkava i crkvenih zajednica u Osijeku, ali 2021. drukčije uslijed pandemijskih okolnosti. Naime, osmina traje bez sabiranja mnogobrojnih vjernika i susreta sa gostima, uvažavajući preporuke da sve Crkve i crkvene zajednice svakodnevno u SMO mole u svojim prostorima po pripremljenom molitvenom priručniku uz temu i tekst koju je za ovu godinu priredila Zajednica monahinja u Grandchampu (samostanska zajednica redovnica iz različitih kršćanskih tradicija i zemalja) u Švicarskoj.

Prvi je molitveni susret, prema rasporedu Ekumenske koordinacije i uz pridržavanje epidemioloških mjera, održan u crkvenoj općini Osijek-Retfala Reformirane kršćanske kalvinske Crkve gdje je u crkvi večernje ekumensko bogoslužje s propovijedi, molitvu i pjevanje psalma predvodio biskup Reformirane kršćanske kalvinske Crkve u Republici Hrvatskoj Péter Szenn. Szenn je susret vodio na hrvatskom i mađarskom jeziku usporedno prevodeći: pjevane psalme, propovijed, molitvu i uvodnu dobrodošlicu. Pozdravio je  nekolicinu vjernika, predstavnika Rimokatoličke Crkve vlč. Matiju Aušića, župnog vikara retfalačke župe Uzvišenja sv. Križa, kalvinske župnice i župnika Ilonu-Hedvig Andel, Vandu Szenn te Darka Turšića. U molitvi i pjevanju na mađarskom jeziku su sudjelovali i vikari vardarački i hrastinski Lalus Szabo Csáti i Gergő Svantner.

 

Nakon pročitanoga teksta Ivanova Evanđelja (Iv 15, 1-17) Szenn je u propovijedi govorio o sadržaju Kristove ljubavi i njenoj važnosti za vjernike, saževši  molitveni hod osmine u teme koje će svake večeri tematizirati načine „kako biti i ostati u Kristovoj ljubavi donoseći mnogo roda“, a to uz razmatranje: o pozivu – Bogom pozvani, kako sazrijevati u nutrini, biti jedno tijelo, zajedno moliti, dati se promijeniti Božjom riječju, drugima iskazivati dobrodošlicu, tvoriti jedinstvo koje raste i traži pomirenje sa svekolikim stvorenjem. „Isus kaže: ‘Ostanite u meni i ja u vama.’ Ostanite u mojoj ljubavi, u toj ljubavi, ostanite! Mi vjerujemo da nas Krist spašava u ljubavi i daruje život vječni. Što je Kristova ljubav i koje su kršćanske vrijednosti? Danas se u svijetu govori da spolnost nije bitna, da grijeh nadilazi ljubav, a mi kršćani znamo da nije tako već da je brak sakrament ljubavi i da je ćelija Crkve obitelj. To su vrijednosti, to je od Boga tako određeno, ne možemo to zaboraviti… Danas nije u modi biti kršćanin. Mi imamo ljubav Kristovu u kojoj su istinske kršćanske vrijednosti. U toj je ljubavi jedini način na koji se može živjeti. Kako? Tako da smo otvoreni prema bližnjemu, tražeći Krista u njemu. Po našoj vjeri mi smo ovdje determinirani. Pogledati mi je u Krista i što ću prihvatiti. Dobro pogledajmo jedni drugima u oči i dobronamjerno tražimo Kristov duh jedni u drugima“, kazao je Szenn u propovijedi te naglasio kako Božju riječ kršćanin navješćuje i na „najosjetljivijim terenima, u zgodno i nezgodno vrijeme“. „Ostati nam je u Kristovoj ljubavi; čuvati zapovijedi, moliti jedni za druge, posjećivati jedni druge, ispravljati i živjeti odgovorno sa sviješću, vjerom i sve to u dobroj namjeri; živjeti s Kristovim pogledom u vjeri koja pokazuje djela, sluša Božji govor. Bog nam iz milosti daje da budemo bogati Kristovim govorom, bogati u Duhu Svetom i posvećeni“, zaključio je propovjednik zahvalan za milost ljubavi, plodove vjere, posvećenja i sabiranja u Kristovom zajedništvu.

 

Nakon molitve, u ime retfalačke župe Uzvišenja sv. Križa, župnika Ivice Martića i vikara Marija Žigmana, ekumensko je zajedništvo okupljenih pozdravio župni vikar Matija Aušić te uz isticanje ovogodišnjeg gesla i misli vodilje ovogodišnje osmine, kazao: „Ostanite u mojoj ljubavi i donosit  ćete mnogo roda! Te nas riječi iz evanđelja po Ivanu sasvim konkretno i potpuno jasno pozivaju da ostanemo u odnosu s Bogom, ostanemo povezani s njime – s onim koji nam  je iskazao svoju ljubav položivši svoj život za nas! Što god u životu radili, čim se  god bavili, što god mi od Boga tražili – bitno je jedino to da ostanemo s njim povezani. Ali, život u suglasju s Bogom nemoguć je bez suživota Kristovih učenika, suživota jednih s drugima. Nemoguće je da mi budemo loze na Isusovom trsu, a ne mariti za druge loze oko nas na tom istom trsu. Ukoliko smo istinski ukorijenjeni u Gospodina Isusa Krista, onda nužno moramo biti povezani s onima koji također nose  Kristovo ime – s kršćanima! Na žalost, naša nas povijest uči da nije uvijek tako bilo. Zbog toga žalimo. Ali još  više i radije gledamo naprijed u budućnost s dubokom nadom i molitvom ‘da svi  kršćani budu jedno’. I večeras, ovdje molimo da svi budemo jedno u Kristu Isusu. Sami od sebe ne možemo donijeti ploda niti roda. To možemo tek po Kristu i s Kristom i u Kristu.“ Večernje je bogoslužje zaključeno predslaviteljevim blagoslovom, na osobit način upućenim rimokatoličkoj župi u Retfali i sabranima u ekumenskoj osmini, te je naposljetku otpjevana duhovna pjesma. Izostalo je druženje vjernika zbog poštivanja mjera.