Budi dio naše mreže
Izbornik

Božićna poslanica križevačkog vladike Milana Stipića

Križevci (IKA)

Poslanicu križevačkog vladike Milana Stipića za Božić 2023. prenosimo u cijelosti.

Draga braćo i sestre u Kristu,

slavimo veliki i radosni blagdan, kada je druga božanska osoba Isus Krist, uzeo na sebe ljudsko tijelo i postao čovjekom. Taj veličanstveni događaj nazivamo Božić, jer se Bogočovjek Krist rodio od djevice, presvete Bogorodice Marije, i postao čovjekom. Postao je jednim od nas, proživio je ljudski život i ima iskustvo što to znači biti čovjek. Zvijezda na nebu, špilja u Betlehemu kao i dolazak anđela i mudraca podsjećaju nas na otajstvenu dimenziju Kristova utjelovljenja. S Isusovim rođenjem svijet se potpuno promijenio, jer Krist je došao na uzdignuće, ali i na propast mnogima. Bog u kojega vjerujemo ima iskustvo čovještva, on je proživio sve aspekte ljudskosti te nas kao Bog može i suditi, ali i razumjeti i spasiti.

Baš zbog Kristovoga utjelovljenja naša kršćanska vjera je zasnovana na ljubavi, blizini i prijateljstvu između Boga i čovjeka. Sveta Majka Terezija iz Kalkute kaže: „Moja molitva za vas je da Krist, kada vam dođe na Božić, nađe u vama topli dom, toplu ljubav, poput one jednostavnog pastira koji je bio prvi izabran da vidi Krista.” Kako bismo mogli uistinu doživjeti Božić potrebno je da se Krist rodi u nama i da svatko od nas postane špilja u kojoj će se utjeloviti svemogući Bog. Tek tada će njegove osobine oplemeniti našu ljudsku narav te ćemo postati istinski sinovi i kćeri Božji. Tamo gdje je Krist, tamo nema zla i mržnje, tamo vlada radost, mir, ljubav i zajedništvo u Svetomu Duhu.

Braćo i sestre, potičem sve vas da za božićne blagdane prvenstveno pristupite svetoj ispovijedi i pričesti, da uistinu zadobijete mir i blagoslov Novorođenoga Boga. Pozivam vas na molitvu za mir u svijetu i za sve koji trpe, osobito za našu braću i sestre u Ukrajini i u Svetoj zemlji gdje mnogi nedužni civili svakodnevno gube svoje živote. Obitelj kao izvor i temelj novoga života proživljava veliku krizu u europskom društvu i stoga vas potičem da se tijekom iduće godine osobito molimo za obnovu i rast kršćanskih obitelji. Naša ljubav i poštovanje prema Bogu se pokazuje kroz ljubav prema bližnjima stoga ne zaboravljajmo siromahe, prognanike, stare i bolesne, osamljene umirovljenike, i sve druge koji su u teškom položaju. U svijetu koji je prepun političkih i ekonomskih nesigurnosti, nepravde i ratova, trudimo se svi unijeti svojim životom duh evanđeoske radosti. U našoj sredini žive mnogi ljudi koji misle da znaju što je kršćanstvo, ali ga zapravo ne poznaju. Mnogi krštenici žive kao da Krist ne postoji, ponavljaju se geste i znakovi vjere, ali s njima ne ide u korak stvarno prihvaćanje sadržaja vjere i vjerno prianjanje uz Isusovu osobu. Nameće nam se stoga i potreba za novim navještajem vjere, za što smo svi odgovorni. Zbog svega toga danas smo itekako potrebni pravih i autentičnih kršćana koji radosno žive i iskreno svjedoče Isusovu Radosnu vijest.

Neka novorođeni Krist donese mir radost i ljubav svima vama, vašim obiteljima i cijelomu našemu društvu. Zaboravimo na trenutak nevolje i poteškoće života, i radujmo se poput pastira, ljepoti božićnog otajstva.

U duhu božićne radosti našem biskupu u miru gospodinu Nikoli, svim svećenicima, đakonima, monasima, časnim sestrama i bogoslovima, svom vjernom narodu naše Križevačke eparhije, kao i svim našim prijateljima i dobročiniteljima, želim čestit Božić i obilje Božjeg blagoslova u novoj 2024. godini.

                                                       + Milan Stipić, vladika križevački

Križevci, 13. prosinca 2023.