Budi dio naše mreže
Izbornik

Božićna proslava i Nikolinje u Hrvatskoj katoličkoj župi München

München (IKA)

Najveća hrvatska katolička župa u iseljeništvu - HKŽ München organizirala je u subotu, 3. prosinca, nikolinjsko-božićnu proslavu župe nakon pauze od dvije godine zbog zabrane okupljanja u vrijeme pandemije koronavirusne bolesti.

Proslava je održana u dvorani Karlsfeld Bürgerhaus ( Allacher Str.1, 85757 Karlsfeld), i privukla je više stotina hrvatskih vjernika svih generacija glavnog bavarskog grada i okolice.

I ovogodišnje je slavlje imalo humanitarni karakter. Cijeli prihod proslave namijenjen je za pomoć siromašnim obiteljima u domovini Hrvatskoj i BiH.

Proslavi su, među ostalima, nazočili i predsjednik župnog vijeća Franjo Barišić, konzul savjetnik RH u Münchenu Ines Mazor te konzul BiH u Münchenu Dragan Bagarić. Kroz program je vodila Anja Tolić, članica župnog vijeća.

Na početku slavlja obratio se voditelj HKŽ München, fra Petar Klapež, izražavajući veliko zadovoljstvo što hrvatski vjernici izvan domovine čuvaju vjeru i tradiciju svoga naroda. „75 dugih godina iseljeništva, koju ćemo proslaviti 17. i 18. lipnja slijedeće 2023. godine, kao i život u velikoj multikulturalnoj sredini ovoga grada ne mogu nas odvojiti od katoličke vjere naših djedova”, istaknuo je fra Petar.

Želja nam je da se u ovoj nadolazećoj jubilarnoj godini, i godinama koje dolaze, susrećemo kroz molitvu, razgovore i druženja da bismo zajedno sa svim vjernicima duhovno rasli u našem poslanju i u poslanju naše župe”. Fra Petar zahvalio je župnim skupinama koje će nastupiti u programu kao i njihovim voditeljima, zahvalio se svima koji su na bilo koji način pridonijeli organizaciji proslave: članovima župskog vijeća, odboru za proslave, sponzorima proslave kao i vrijednim domaćicama koje su za ovu prigodu pripremile kolače. Potom je svim prisutnim vjernicima u ime svećenika, časnih sestra i pastoralnih djelatnika poželio čestit Božić i blagoslovljenu Novu, jubilarnu, 2023.godinu.

U prvom dijelu programa nastupile su skupine koje djeluju u okrilju HKŽ München: dječji zbor „Hrvatski slavuji” i tamburaši (voditeljica s. Nikolina Bilić), Zbor mladih – Frama HKŽ München (voditelji: Anna Bagarić, Josip Marković i s. Nikolina Bilić), dječji folklor od 4 – 6 godina „Bijeli golubovi” (voditeljice: Marija Šibenik i Penelope Kramar), dječji folklor od 2. – 6. razreda „Bijeli golubovi” (voditeljce: Anna Franjko i Viktoria Blažić), folklor „Mladost” – mladi od 7. razreda (voditeljice: Lidija Drvodelić i Slavica Tavra), folklor „Bijele ruže”- mladi od 16. godina (voditeljce: Anna Franjko i Viktoria Blažić) i folklor mladih „Fra Andrija Kačić Miošić” (voditeljice: Ivana Pušić i Jelena Poljak). U programu su nastupili i učenici Dopunske nastave u Bavarskoj predvođeni učiteljicama Ivkom Ištuk Mandić i Anom Jujnović.

Nakon nastupa župnih skupina na pozornicu je uza zvukove zvončića došao među djecu sv. Nikola. Uputio im je riječi pozdrava i potaknuo ih da uvijek nastoje živjeti poruku Božića u svojim obiteljima nakon čega im je podijelio svoje darove.

U zabavnom dijelu programa do kasnih večernjih sati sve prisutne, uz glazbu, ples i okrepu, zabavljao je župni bend „Točka”.