Budi dio naše mreže
Izbornik

Božićno čestitanje biskupa Petanjka

Krk (IKA)

U prostorima Krčke biskupije je u srijedu 21. prosinca, nakon dvogodišnje stanke, ponovno održano božićno čestitanje kojem je domaćin bio krčki biskup Ivica Petanjak, a okupilo je svećenike, redovnike i redovnice, načelnike i gradonačelnike te predstavnike raznih obrazovnih, kulturnih, zdravstvenih i inih institucija koje djeluju na tom području.

Nakon molitve Anđeo Gospodnji, pozdravnu riječ izrekao je generalni vikar mons. Franjo Velčić. Rekao je kako i nakon izazovnih pandemijskih godina te unatoč vremenima obilježenim sukobima i razaranjima, ipak „kao vjernici s nadom i optimizmom stojimo pred otajstvom Božića.“ „Radosna vijest Božića rađa u nama svijest da smo po Betlehemskom Djetetu svi sinovi i kćeri Oca nebeskoga, u Božiću nam je darovana nada, dostojanstvo zaštita i smisao našega života. Poželjno je da se u vremenu koje dolazi i u godini koja je pred nama češće prisjetimo Božića i ugođaja obiteljskog zajedništva. A ovih smo dana bili svjedoci da se osjećaj obiteljskog zajedništva može stvarati i izvan obiteljskog kruga, kao što su sportska društva, a onda, zašto ne, to ozračje proširiti i u školskim sredinama, poduzećima, našim radnim mjestima, crkvenim zajednicama, prvenstveno župama i mjesnim zajednicama.

Dok se s jedne strane Božić komercijalizira ― vidi se to najbolje u ovo predbožićno vrijeme ― ima jedna druga razina slavlja Božića, a to je slavlje Božića u župnim zajednicama i posebno u obitelji, kada možemo osjećati toplinu i povezanost i želimo se naći i biti zajedno.

Ne smijemo stoga očajavati jer Božić je za nas blagdan nade: nade i vjere da je Bog uvijek vjeran svojim obećanima, da je Bog Emanuel – s nama Bog. Ovo čudo Betlehema je izraz ljubavi, a ta ljubav, vječni Bog došao je k nama da nas prihvati i da nas učini velikima, sinovima i kćerima u svome Sinu“, rekao je mons. Velčić.

Čestitao je zatim Božić biskupu te svima okupljenima.

Nazočnima se obratio i biskup Petanjak koji je također naglasio važnost obitelji te odgajanja djece i mladih za obitelj, a to znači odgajati za ljubav, darivanje, zajedništvo, požrtvovnost i ustrajnost. Potaknuo je i civilne vlasti da podrže obitelji jer na opstanku obitelji počiva i opstanak društva. „Bog se rodio kao svaki drugi čovjek – u obitelji ― u jednostavnosti, poniznosti i malenosti. I mi možemo slaviti i živjeti Božić samo ako živimo u poniznosti, jednostavnosti i malenosti, podržavajući vrijednost i povezanost obitelji“, istaknuo je biskup.

Uime civilnih vlasti, državnih i javnih službi i cijelog civilnog sektora, čestitku je izrekao gradonačelnik Krka Dario Vasilić, prof. Izrazio je radost što je ponovno moguće nastaviti dugogodišnji kontinuitet božićnog okupljanja i čestitanja. Istaknuo je kako unatoč izazovnosti vremena u kojem smo živjeli i živimo u Božiću možemo pronaći rješenje, nadu i poticaj za izgradnju boljeg društva. Biskupu i svima okupljenima čestitao je svetkovinu Božića.

Biskup Petanjak čestitke je uputio i svakome ponaosob.