Budi dio naše mreže
Izbornik

Božićno čestitanje u Salonu Grada Rijeke za predstavnike svih vjerskih zajednica

Rijeka (IKA)

Tradicionalni prijem i božićno čestitanje za predstavnike svih vjerskih zajednica koje djeluju u Rijeci održan je u petak 20. prosinca u Salonu Grada Rijeke.

Riječki nadbiskup Ivan Devčić zahvalio je gradonačelniku Vojku Obersnelu i njegovim suradnicima na prilici za međusobno izražavanje dobrih želja što se kroz godinu reflektira i na dobre odnose među predstavnicima vjerskih zajednica. Grad promiče ekumenizam i međureligijski dijalog, kazao je riječki nadbiskup te izrazio radost titulom Europske prijestolnice kulture koju će Rijeka nositi 2020. godine. Prilika je to za predstavljanje naše velike sakralne baštine koja je usko povezana s kulturom. Osim toga, u 2020. godini obilježava se 1600. obljetnica smrti sv. Jeronima, prevoditelja Biblije na latinski jezik čime ju je učinio svima dostupnom, a time i temeljem europske kulture. Gradu Rijeci zahvalio je na pomoći u obnovi sakralnih objekata, ne samo katoličkih, nego i drugih vjerskih konfesija, istaknuvši da oni pripadaju baštini grada Rijeke i čovječanstva. Na kraju, čestitajući Božić, rekao je kako slika prognane Svete Obitelji i štalice u kojoj je rođen Isus usmjerava pogled današnjeg čovjeka na siromašne i potrebite. To je sudbina mnogih i proslava Božića važna je da iz božićne poruke crpimo nadahnuće za naš daljnji rad.

Gradonačelnik Obersnel zahvalio je predstavnicima vjerskih zajednica na podršci Gradu u projektu RIJEKA EPK 2020. Posebno je zahvalio riječkom nadbiskupu na otvorenju Doma za osobe s demencijom čime je Riječka nadbiskupija još jednom prva u Hrvatskoj napravila iskorak u skrbi za potrebite. Pažnja prema najpotrebnijima zadaća je svih nas, kazao je Obersnel te riječi zahvale uputio i ostalim karitativnim ustanovama koje su na usluzi potrebitima u gradu na Rječini.

Prigodne riječi i čestitke za Božić kršćanima te svima za novu godinu uputili su i predstavnici drugih vjerskih zajednica koje djeluju u Rijeci.