Budi dio naše mreže
Izbornik

Brezovica: Drugi dan trodnevne priprave za Gospu Karmelsku

Brezovica (IKA)

Ususret svetkovini Gospe Karmelske u četvrtak 14. srpnja sestre karmelićanke iz Brezovice i štovatelji Gospe Karmelske proslavili su drugi dan trodnevne priprave za njezinu svetkovinu. Misno slavlje predslavio je odgojitelj bogoslova vlč. Mario Dukić.

Uz njega je bio bogoslov Luka Zezelj, te ministranti i čitači: Luka i Lea Balaško, Šimun Šušak, Dora i Tomislav Skender. Oslanjajući se na čitanja liturgije dana, osobito na Evanđelje po Mateju (Mt 11, 28-30), vlč. Dukić je govorio o duhovnom spokoju za kojim čovjek čezne i često ga traži na krivim mjestima i u krivim sadržajima. Tako je rekao da mnogi odustaju od traženja duhovnog spokoja jer su im dovoljni kratkotrajni ovozemaljski užici, zadovoljavaju se materijalnim ponudama i žive od danas do sutra. Drugi pak nastoje koristiti razne oblike duhovnosti i uzimaju ono što im se sviđa. Na taj način lutaju, tražeći svoj mir kojeg ne nalaze, istaknuo je.

„Isus u današnjem Evanđelju kaže: ‘Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca’ (Mt 11, 29). Govori da uzmemo jaram na sebe, ali isto tako da je on tu i da ima netko tko će nositi s nama ono što nas pritišće. Križ ti nitko neće uzeti. On ostaje tvoj. Isus želi da ga uzmemo i nosimo s njime. To nije lako, ali Isus govori da će biti s nama u tim trenutcima. Najlakše je pobjeći… No, život, takav kakav je, treba prihvatiti. Put koji je Isus utro je najsavršeniji put“, naglasio je, između ostalog, propovjednik.

U nastavku homilije spomenuo je da mnogi ne razumiju i odbacuju put križa. Idu na razna hodočašća misleći da će dobiti ono što žele, tražeći instant rješenja. Isus nam je pokazao da je jedini pravi put onaj kojim je on išao, a to je put križa, naglasio je propovjednik. Isto tako, predslavitelj je naglasio da svaki put križa vodi u nebo, u vječni život. Taj život nas čeka ako sada, u ovom životu, nosimo križ s Isusom, rekao je. „Neka nam Gospa Karmelska na tom putu pomogne. Ona je ta koja nas vodi do svoga sina Isusa Krista, po kojemu ćemo zadobiti vječno spasenje“, zaključio je propovjednik.

Vlč. Dukić preporučio je, pri završetku misnog slavlja, bogoslove u molitve sestara, posebno prisutnog bogoslova Luku, te zahvalio svećenicima koji su tom prigodom ispovijedali hodočasnike. Uslijedio je i svečani blagoslov, kao i primanje u Karmelsku bratovštinu. Misno slavlje animirale su čuvarice svetišta pod vodstvom s. M. Bonite Kovačić, OCD.