Budi dio naše mreže
Izbornik

Brošura za peti susret svećenika Bosne i Hercegovine

Livno (IKA/KTA)

U franjevačkom samostanu i crkvi Sv. Petra i Pavla na Gorici u Livnu, u srijedu 1. lipnja bit će održan peti susret svećenika Bosne i Hercegovine predvođenih biskupima iz Banje Luke, Mostara i Sarajeva, a za susret je pripremljena i prigodna brošura.

Inicijator trogodišnjih susreta misničkog zajedništva je Vijeće za kler Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine kojemu predsjeda mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Petar Palić. Članovi spomenutog Vijeća u suradnji s Tajništvom i Katoličkom tiskovnom agencijom BK BiH priredili su brošuru.

Sudjelovanje na susretu potvrdili su svi članovi Biskupske konferencije u BiH kao i umirovljeni vrhbosanski nadbiskup metropolit kardinal Vinko Puljić, zatim otpravnik poslova Apostolske nuncijature u BiH mons. Amaury Medina Blanco te križevački vladika Milan Stipić. Poziv je upućen i Kotorskoj biskupiji. Na susret su pozvani i svi svećenici i biskupi rodom iz Bosne i Hercegovine.

Susret će započeti u 10 sati riječima dobrodošlice goričkog gvardijana fra Pere Kuliša i molitvom Trećeg časa koju će predvoditi banjolučki biskup Franjo Komarica. Uslijedit će predavanje rektora splitske bogoslovije don Đuliana Trdića o temi svećeništva i potom mogućnost za pristup sakramentu pomirenja za koji će svećenike pripraviti profesor fra Stipo Kljajić. U podne će biti svečano euharistijsko slavlje koje će predvoditi predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. Tomo Vukšić, vrhbosanski nadbiskup metropolit i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH. Prigodnu propovijed uputit će banjolučki pomoćni biskup Marko Semren.

„Ako želimo slijediti Krista, moramo iz dana u dan ‘ustajati’ i krenuti za njim, slijediti njegov korak i paziti da ga ne izgubimo iz vida. Sve ostalo nam može pomutiti vid i dovesti nas u slijepu ulicu naše sebičnosti, našeg odnosa prema Bogu, Crkvi i prema braći i sestrama kojima smo poslani služiti. Vjerujem i nadam se da će nam i ovaj susret pomoći u otkrivanju pravog svećeničkog identiteta i dati novi poticaj u ostvarivanju poslanja“, poručio je biskup Palić u uvodnoj riječi na početku koju je citirao riječi sv. Ambrozija „Sve imamo u Kristu. Krist je nama sve!“.

U brošuri je objavljen i govor pape Franje sudionicima simpozija „o fundamentalnoj teologiji svećeništva“ izrečen u Dvorani za audijencije Pavao VI., 17. veljače 2022. Na kraju tog govora Papa je rekao: „Pred napašću da se zatvorimo u neizmjerne govore i rasprave o teologiji svećeništva i o teorijama što bi ono trebalo biti, Gospodin gleda u nježnosti i samilosti i nudi svećenicima koordinate po kojima žar poslanja prepoznaju i podržavaju: samilosnu i nježnu bliskost, bliskost s Bogom, s biskupom, sa svećeničkom braćom i s narodom koji im je povjeren. Radi se o bliskosti u Božjem stilu, a Bog je blizak uz sućut i nježnost. Zahvaljujem vam za vašu bliskost i strpljivost, velika vam hvala! Svima želim dobar posao… Molite za mene i ja ću moliti za vas“.

Uz liturgijski vodič za molitvu Srednjeg časa i euharistijsko slavlje, u brošuri je objavljen i trenutačni broj svećenika u sve četiri (nad) biskupije u Bosni i Hercegovini (Vrhbosanska, Banjolučka, Mostarsko-duvanjska i Trebinjsko-mrkanska). Trenutačno u Bosni i Hercegovini živi i djeluje ukupno 553 dijecezanska i redovnička svećenika. Vrhbosanska nadbiskupija ima 215 svećenika od kojih njih 141 živi i djeluje na teritoriju nadbiskupije; Banjolučka biskupija broji 29 misnika od kojih 20 u dijecezi; Mostarsko-duvanjska biskupija ima ukupno 65 svećenika, a njih 51 je na teritoriju biskupije; Trebinjsko-mrkanska biskupija 28 od čega su 23 trenutačno u biskupiji; Franjevačka provincija Bosna Srebrena broji 256 svećenika od čega 201 na teritoriju provincije, a Hercegovačka franjevačka provincija ima ukupno 171 misnika od čega u provinciji njih 105. Tom broju treba dodati trojicu svećenika karmelićana u samostanu Zidine pokraj Tomislavgrada, četvoricu misnika salezijanaca u Žepču, trojicu članova Družbe Isusove na Grbavici u Sarajevu te dvojicu dominikanaca u župi Klopče u Zenici kao i šestoricu svećenika Grkokatoličkog vikarijata u BiH Križevačke eparhije. U odnosu na isto vrijeme prije tri godine, kada je održan 4. susret svećenika, u Bosni i Hercegovini trenutačno ima 33 svećenika manje nego u istom razdoblju 2019. godine.

U brošuri je donesen i popis svih preminulih svećenika iz sve četiri (nad)biskupije i obje franjevačke provincije. Od početka lipnja 2019. godine do kraja svibnja 2022. godine preminuo je ukupno 71 svećenik u svim biskupijama i u obje franjevačke provincije u BiH. U isto vrijeme zaređena su 53 nova svećenika odnosno 18 manje nego što ih je preminulo.

Na euharistijskom slavlju i Molitvi Srednjeg časa asistirat će bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa.

Susreti svećenika BiH održavaju se svake tri godine naizmjence u Vrhbosanskoj nadbiskupiji te Banjolučkoj i Mostarsko-duvanjskoj biskupiji i to u mjestima koja se nalaze u graničnom dijelu spomenutih dijeceza: Kupresu (Vrhbosanska nadbiskupija), Livnu (Banjolučka biskupija) i Tomislavgradu (Mostarsko-duvanjska biskupija.

Brošura za 5. susret svećenika Bosne i Hercegovine 1. lipnja u Livnu dostupna je OVDJE.