Budi dio naše mreže
Izbornik

Caritas Dubrovačke biskupije obilježio Peti svjetski dan siromaha

Dubrovnik (IKA)

V. svjetski dan siromaha, u nedjelju 14. studenoga, Caritas Dubrovačke biskupije obilježio je nizom aktivnosti - podjelom poklon paketa beskućnicima, poklona iznenađenja samohranim majkama, izložba i tiskanje knjižice s crtežima i mislima djece Dječjeg vrtića Palčica o temi siromaštva te središnjim misnim slavljem u dubrovačkoj katedrali.

Svjetski dan siromaha ustanovio je prije pet godina papa Franjo kao snažno podsjećanje vjerničkoj savjesti da dijeljenje sa siromasima omogućuje shvatiti najdublju istinu evanđelja. Caritas Dubrovačke biskupije ovogodišnji Svjetski dan pod geslom „Siromaha svagda imate uza se” obilježio je prvo početkom tjedna podjelom poklon-paketa korisnicima smještaja za beskućnike u tzv. „Visu II”. Također, podijeljeni su pokloni iznenađenja samohranim majkama iz Caritasove baze korisnika.

Kao sredstvo odgoja i poticanja najmlađih na razmišljanje o siromaštvu, u suradnji s Dječjim vrtićem Palčica, organizirane su radionice na kojima su odgojiteljice djeci čitale priče i pokazivale vizualne sadržaje prigodne tematike. Djeca su potom iznosila svoja razmišljanja o siromaštvu, pomaganju i dijeljenju s drugima koje su pretočili i u crteže.

U radionicama su sudjelovala djeca Mješovite skupine II i III, odgojiteljica Ane Pasqualicchio, Bernardine Musladin Jakovljević, Vanje Barbir i Ive Vukas. Radovi su izloženi u katedrali Gospe Velike te su se mogli pogledati nakon središnjeg misnog slavlja koje je predvodio delegat s ovlastima generalnog vikara Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić.

„Siromahe ne trebamo gledati kao izdvojene od nas, nego ih znati prepoznati svaki dan, ljubiti i prihvaćati. Papina poruka ‘Siromaha svagda imate uza se’ znači da u svakom vremenu, mjestu i obitelji ima i bit će onih kojima je potrebna pomoć, a mi trebamo tražiti način da im pomognemo’’, istaknuo je propovjednik.

Uz poziv da se ne pomaže distancirano, primjerice, samo uplatom na račun Caritasa, istaknuo je da je potrebno ići do potrebitih i donijeti im nadu. „Ne znači da će im od tog našeg dolaska biti lakše, ali ono što mi možemo je donijeti ljubav i nadu. Na to je pozvan Caritas i djelatnici, ali i svi mi, u našem gradu, školama i ulicama. Vjernik je onaj koji nikad ne gubi nadu”, poručio je don Hrvoje uz čitanje nekoliko dječjih misli: Moreno (4 godine i 7 mjeseci): „Siromašan si kad si tužan i kad plačeš i kad nemaš kuću. Siromašnima bi trebali dati ogromnu kesu jabuka, breskvi i čokolade. Onda više ne bi bili tužni’’. Vito (5 godina i 3 mjeseca): „Mislim da je siromaštvo daleko jer ga ne vidim. Siromašnima ljudi donose hranu i vodu, a trebaju im prijatelji. Ja im ne bih mogao pomoći jer je to teško. Siromašnoj djeci bih dao svoje igračke. Igračke svakoga razvesele’’.

Svi radovi, razmišljanja i riječi odgojitelja, uz isječke Papine poruke upućene povodom Svjetskog dana siromaha, pretočeni su u knjižicu pod naslovom „Siromaštvo iz dječje perspektive’’ koje su svi vjernici mogli uzeti nakon razgleda izložbe na panoima pri dnu  katedrale Gospe Velike. Izloženi radovi moći će se pogledati još kroz ovaj tjedan.

Milodari prikupljani u nedjelju na misama u Dubrovačkoj biskupiji usmjereni su za pomoć siromašnima, putem župnih te biskupijskog Caritasa.