Budi dio naše mreže
Izbornik

Ususret Svjetskome danu siromaha

Zagreb (IKA)

U povodu 3. svjetskoga dana siromaha Caritas Zagrebačke nadbiskupije održao je konferenciju za medije u petak 15. studenoga u Kući za mlade u Zagrebu te predstavio inicijativu koju pokreće tijekom studenoga i prosinca za pomoć djeci samohranih roditelja.

Na konferenciji su sudjelovali ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar, Romana Galić iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa grada Zagreba Petar Penava, Nedjeljko Marković iz Udruge Pragma te fra Siniša Pucić, OFM, iz Samostana sv. Franje Asiškog u Zagrebu.

Ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar pojasnila je ovogodišnju poruku pape Franje „Ufanje ubogih neće biti zaludu“, istaknuvši kako Papa upozorava na nove oblike siromaštva misleći pri tome na brojne osobe koje su morale napustiti svoje domove, djecu koja su prisilno odvojena od svojih obitelji, mlade koji se žele ostvariti kroz zaposlenje te govoreći o današnjem ropstvu seksualnog zlostavljanja i drogiranja.

„U svojoj poruci Papa nas poziva da se, promišljajući o potrebama siromaha, ne zaustavljamo samo na materijalnim potrebama nego da svakom čovjeku koji je u potrebi pristupamo individualno prepoznajući njegove potrebe – bilo da su one materijalne, kulturološke, ili duhovne“, istaknula je ravnateljica Lončar.

Nadalje, predstavila je inicijativu čija je svrha govoriti o riziku od siromaštva jednoroditeljskih obitelji te skrenuti pozornost javnosti na socijalnu isključenost djece samohranih roditelja, ukazujući da ona nisu pogođena samo materijalnom neimaštinom, nego i isključenošću iz društvenih zbivanja. Istaknula je kako te obitelji zbog siromaštva ne mogu svojoj djeci omogućiti aktivnosti poput odlazaka na školske izlete i maturalna putovanja te ne mogu sudjelovati u aktivnostima i grupama za slobodno vrijeme.

Najavila je i kako će u nedjelju 17. studenoga zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvoditi euharistijsko slavlje u Samostanu Misionarki ljubavi u Jukićevoj ulici u Zagrebu nakon kojeg će s volonterima posluživati te objedovati s korisnicima pučke kuhinje.

Ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa grada Zagreba Petar Penava rekao je kako Crveni križ u gradu Zagrebu ima za cilj prevenciju i smanjenje socijalnih nejednakosti i isključenosti. Istaknuo je rad Socijalnog dućana koji su zajedno s Caritasom Zagrebačke nadbiskupije i Gradom Zagrebom pokrenuli 2014., a koji danas skrbi o više od tri tisuće sugrađana koji ne ostvaruju prava iz sustava socijalne skrbi u vidu prehrambenih paketa ili prava na pučku kuhinju.

„U okviru našeg Socijalnog dućana imamo 119 jednoroditeljskih obitelji, od kojih 43 ima troje ili više djece. Nastojimo im, uz prehrambene i neprehrambene artikle pomoći i u nabavi školskog pribora te pomoći pri odlasku na putovanja za djecu“, istaknuo je Penava.

Penava je zahvalio prisutnima, naglasivši kako smatra da su svi zajedno dobar primjer suradnje i djelovanja u vidu prevencije i smanjivanja socijalnih nejednakosti u Zagrebu.

Romana Galić iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom istaknula je kako je pitanje siromaštva izrazito problematično pitanje koje se, prema statistikama, nerijetko prenosi iz generacije u generaciju. Galić je rekla da je izuzetno važna podrška sustava i razumijevanje, istaknuvši kako su jednoroditeljske obitelji u posljednje vrijeme u fokusu rada Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Rekla je i kako je Republika Hrvatska među osam zemalja koje imaju iznadprosječnu stopu rizika od siromaštva te da je, kod jednoroditeljskih obitelji, oko 36 posto na rubu siromaštva.

Navela je probleme stigmatizacije i diskriminacije jednoroditeljskih obitelji, pojašnjavajući kako kod takvih obitelji u 84 posto slučajeva prisutna majka, a u 16 posto slučajeva otac.
„Dječje siromaštvo povećano je kod jednoroditeljskih obitelji. Unazad deset godina ono je u porastu u odnosu na cjelokupno siromaštvo“, istaknula je Galić.

Galić je istaknula važnost obrazovanja te pojasnila kako Grad Zagreb dodjeljuje šest vrsta stipendija kod kojih djeca jednoroditeljskih obitelji imaju poseban status.

Nedjeljko Marković iz Udruge Pragma govorio je o Europskom stupu socijalnih prava i borbi protiv siromaštva od 2021. do 2027. Naglasio je kako se još uvijek ne zna kako će točno izgledati to razdoblje i koje će se aktivnosti za suzbijanje siromaštva provoditi, no kako se zasigurno mora misliti na potporu djeci i mladima.

Rekao je kako podaci u Hrvatskoj o prisutnosti dječjeg siromaštva nisu dobri te da više od 420 tisuća djece živi u kućanstvima koja imaju manje od 2300 kuna po članu kućanstva.

„To su podaci koji se godinama ne mijenjaju i to je znak da imamo djece koja svakodnevno razmišljaju hoće li imati zadovoljene osnovne potrebe“, istaknuo je.
Marković je rekao kako djecu i mlade treba poticati i ohrabrivati da budu samopouzdaniji na način da im se omogući školovanje i vjera u bolju budućnost. Istaknuo je i istraživanja prema kojima u društvima gdje je optimizam veći, ljudi žive kvalitetnije i duže.

„Unatoč pesimističnim brojkama, vidim budućnost Europe i vjerujem u Europsku uniju koja je svojim aktivnostima, koliko god nesavršena, birokratska i spora bila, ipak donijela neke kvalitetne projekte. Jedan od njih je i Europski socijalni fond kojim se financiramo kako bismo i dalje pomagali našim korisnicima. On bi do 2027. trebao rasti, a više od 30 posto tih sredstava bit će usmjereno najsiromašnijima“, rekao je Marković.

Marković je zahvalio prisutnima i rekao kako svi zajedno nude dobru metodu rada – metodu zajedništva – te da se nada da će Caritas i dalje biti onaj koji okuplja.

Fra Siniša Pucić predstavio je Socijalno-karitativnu kartu grada Zagreba, istaknuvši kako je cilj te karte davanje potrebnih informacija osobama u potrebi. Istaknuo je kako karta sadržava tridesetak adresa organizacija i udruga koje se brinu za siromašne s kategorijama pučkih kuhinja, pomoći i podrške beskućnicima, socijalne samoposluge, pomoć starijima i mladima te druge.

„Ponuđeni su kontakti i bitne informacije o raznim uslugama kako oni koji su u potrebi ne bi uzaludno tražili i gubili vrijeme. Nadam se da će ova karta doći do što većeg broja građana kako bi i oni bili informirani te tu informaciju mogli proslijediti onima koji su u potrebi”, istaknuo je fra Siniša.

Istaknuvši kako je blagdansko vrijeme razdoblje u kojem mnogi žele volonterski djelovati, fra Siniša je rekao kako Socijalno-karitativna karta može pomoći u pronalasku informacija za volontiranje.

„Volonteri tako mogu dati sebe i ugraditi svoje vrijeme i talente nečije živote kako bi bili bogatiji tim iskustvom darivanja. Radostan sam što je ova jednostavna inicijativa, koja je uistinu potrebna, ugledala svjetlo dana“, istaknuo je fra Siniša.

Rekao je da je Socijalno-karitativna karta grada Zagreba dostupna na svim lokacijama gdje Caritas djeluje te u samostanu sv. Franje Asiškog na zagrebačkom Kaptolu, a izrazio je i nadu da će u budućnosti biti dostupna na svim frekventnijim mjestima u Zagrebu.

„Na nama je da ovu kartu obogaćujemo s novim informacijama jer vjerujem da ovih tridesetak adresa nisu jedini koje nude pomoć siromašnima i osobama u potrebi“, rekao je fra Siniša.

Na konferenciji za medije sudjelovala je korisnica Caritasovih usluga i samohrana majka koja je naglasila važnost Caritasove kuće koja je pružila utočište njoj i njezinoj djeci. Istaknula je kako je danas ponosna i sretna majka te zahvalila Caritasu čiju pomoć i danas prima.

Govorila je o svom iskustvu kao samohrane majke te navela kako mnoge žene izgube svoje dostojanstvo i potrebna im je podrška kako bi mogle podići svoju djecu. Istaknula je kako kao osoba s invaliditetom teško pronalazi posao te nailazi na poteškoće po pitanju stambenog zbrinjavanja. Danas djeluje kao Caritasova volonterka i zahvalna je što može i sama pomagati drugima koji su u potrebi.

Pod geslom „Ufanje ubogih neće biti zaludu“, 3. svjetski dan siromaha ove će se godine obilježiti 17. studenoga.