Budi dio naše mreže
Izbornik

Čestitka kardinala Sandrija novom križevačkom vladiki mons. Stipiću

Križevci (IKA)

Prefekt Kongregacije za Istočne Crkve kardinal Leonardo Sandri uputio je čestitku novom križevačkom vladiki mons. Milanu Stipiću koja je pročitana na liturgiji biskupskog ređenja, 17. listopada 2020. u Križevcima.

Čestitka u cijelosti glasi:

Preuzvišeni Vladiko,

u ovaj svečani dan, kada ćete dobiti puninu svećeničkoga reda, s biskupskom posvetom, s polaganjem ruku i posvetnom molitvom biskupa koji su nazočni na slavlju, dopustite mi da Vam izrazim svoju radost i poželim najbolje želje u Vašoj novoj službi.

Križevačka eparhija, od svoga osnutka tisuću sedamsto sedamdeset i sedme (1777.) godine, morala se suočiti s izazovima i izaći ususret različitim etničkim skupinama, to jest Hrvatima, Ukrajincima, Rusinima i drugim narodima, a da se sačuva njezina liturgijska bizantsko-slavenska tradicija. Križevački biskupi su uvijek nastojali ispuniti tu zadaću prema svojim mogućnostima, a prema riječima svetoga Pavla apostola: “Svima bijah sve da pošto-poto neke spasim“ (1 Kor 9, 22).

Danas Vi postajete petnaesti pastir Križevačke eparhije.

Dostojanstvo biskupa je veliko, ali svakako i jedinstveno. Sveti Jeronim Stridonski, veliki sin današnje Hrvatske, opisuje tu službu ovako: “On, iako živeći u tijelu, ne živi po tijelu. On želi živjeti samo za Isusa. On ne osuđuje niti sudi ikoga: On je spokojan čak i u mukama. Premda zna dobro tko je Juda. On ljubi i onoga koji ga izdaje. On trpi za sve. On sve spašava.“

Dragi preuzvišeni Vladiko, premda ne mogu osobno sudjelovati na Vašem ređenju, sjedinjujem se duhovno s Vama u Vašoj radosti i zahvaljujem Bogu, obećavajući Vam svoje molitve Gospodu, uime cijele Kongregacije za Istočne Crkve. Zazivam blagoslov Božji na Vaše služenje Crkvi koju preuzimate kao ordinarij, da bi svi vidjeli u Vama Krista, Dobroga Pastira.

Leonardo kardinal Sandri,

prefekt Kongregacija za Istočne Crkve

Mons. Giorgio Demetrio Gallaro

tajnik