Budi dio naše mreže
Izbornik

Čestitka mons. Želimira Puljića novoimenovanom porečkom i pulskom biskupu Štironji

Zadar (IKA)

Umirovljeni zadarski nadbiskup Želimir Puljić uputio je čestitku novoimenovanom porečkom i pulskom biskupu mons. Ivanu Štironji koju donosimo u cijelosti.

Dragi novoimenovani biskupe Poreča i Pule!

Već sam bio spremio čestitku za blagdan svetog Tripuna kojom sam poželio blagoslovljeno odvijanje lijepe svečanosti u Kotoru gdje sam redovito odlazio kao negdašnji dubrovački biskup.

Kovertu sam već bio zatvorio s prigodnom knjižicom o kulturi koju sam ovih dana objavio u prigodi završetka moga predsjedanja Vijećem HBK za kulturu i crkvena kulturna dobra. A malo iza toga stiže vijest iz Nuncijature kako te Papa Franjo premješta u Istru biti biskupom u Poreču i Puli.

Kao što me u prosincu 2020. godine obradovala vijest o tvom imenovanju kotorskim biskupom, tako mi je sada drago što će vjernici u Istri u tebi dobiti dobrog pastira i biskupa, pa uz tripunsku čestitku upućujem i čestitku na ukazanom povjerenju koje ti je očitovao papa Franjo.

Neka bude blagoslovljeno tvoje služenje i djelovanje u lijepoj zemlji Istri koja je ne samo bogata kršćanskim tragovima vjere i kulture, već je zalivena i krvlju mučenika. Znam kako ćeš sa strahom krenuti na novo polje rada nakon što si se lijepo uklopio u „Zaljevu svetaca“. Ali, ne boj se, jer ima Netko tko sve umješno vodi i upravlja. Uostalom, Crkva je Kristova, pa svu svoju brigu prepusti i povjeri Njemu.

Tvoje biskupsko služenje na otajstven način umreženo je u zajedništvo drugih biskupa našega naroda, a i šire. To zajedništvo apostolskih nasljednika nije obično, već sakramentalno. Neka ti ta svijest ulijeva snagu i hrabrost u obavljanju povjerenih zadataka. Jasno je kako će te u svemu pratiti molitvena potpora tvojih svećenika, redovnica i redovnika, kao i zauzetih vjernika laika.

I ja se ovom čestitkom već sada priključujem tom časnom zboru molitelja da te Krist obdari radošću, hrabrošću i zahvalnošću.

Uz ove dobre želje i pozdrave iz Zadra, primi moje iskrene čestitke. Neka te Gospodin blagoslovi i čuva! U bratskom zajedništvu odani u Gospodinu,

Želimir Puljić, nadbiskup zadarski u miru