Budi dio naše mreže
Izbornik

Čestitka predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića Hrvatskom Caritasu na srebrnom jubileju

Zadar (IKA)

Preuzvišeni biskupe Mrzljak, zahvaljujem na pozivu nazočiti svečanosti obilježavanja srebrnog jubileja Hrvatskoga Caritasa. Već sam Vam usmeno priopćio kako zbog proslave svetoga Krševana, zaštitnika Nadbiskupije i grada Zadra, neću moći odazvati se Vašem ljubaznom pozivu. Koristim stoga prigodu uputiti čestitku za 25. obljetnicu plodnoga i blagoslovljenoga djelovanja Hrvatskoga Caritasa. Karitativna briga za bližnje uvijek je bila bitno obilježje Crkve koja se, uz naviještaj Božje riječi i slavljenje euharistije i svetih sakramenata, nalazi kao treći nosivi stup tropleta crkvenoga djelovanja. O ono se od početka nazivalo „đakonskim služenjem naših bližnjih koji su u potrebi i u nevolji“.

Čestitam Hrvatskom Caritasu što je u ovih 25 godina rada očitovao sažaljenje pred brojnim nevoljama u našoj Domovini i diljem svijeta, pa nesebičnom ljubavlju zavijao njihove rane. A to su siromašni i stari, bolesni, žalosni i napušteni, rubni i prezreni, očajni i tužni, u duhovnim krizama i psihičkim teškoćama, djeca bez roditelja i sa smetnjama, invalidi i udovice, osamljeni i ovisni, žrtve nepravde, prognanici i izbjeglice.

I nema kraja toj silnoj procesiji potrebnika o kojima valja voditi brigu, te velikom strpljivošću, blagošću i ustrajnošću prepoznavati u njima lice „siromašnoga i napuštenoga Krista“ koji nam je poručio da „što god dobra učinimo jednome od njegove najmanje braće, njemu smo učinili“ (vidi, Mt 25,40).

Čestitam od srca Hrvatskom Caritasu uspješan srebrni jubilej! Čestitam i Vama, dragi brate u biskupstvu, što ste zauzeto s ravnateljem Hrvatskoga Caritasa, mons. Fabijanom Svalinom, kao i svim ravnateljima biskupijskih Caritasa i njihovim suradnicima i djelatnicima učinili da su se potrebnici u uredima naših Caritasa „osjećali kod kuće“.

Karitativna dimenzija na vidljiv način svjedoči da je Crkva zajednica braće i sestara koja ljubi bližnje, ne samo riječima već i zauzetom solidarnošću prema svima kojima je potrebna naša pažnja i ljubav. Neka Vam nikada ne dojadi činiti dobro! Uz srdačan pozdrav i blagoslov od Gospodina,

 

mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije