Budi dio naše mreže
Izbornik

Čestitka ravnatelja Tunjića nadbiskupu Vukšiću na kraju mise i uvođenju u službu vrhbosanskog nadbiskupa

Sarajevo (IKA/KTA)

Na kraju euharistijskog slavlja i liturgijskog uvođenja u službu vrhbosanskog nadbiskupa metropolita mons. Tome Vukšića, 12. ožujka 2022. u katedrali Srca Isusova u Sarajevu pozdravnu riječ i čestitku uputio je nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela Bosne i Hercegovine mons. Luka Tunjić i predao mu na dar kalež i pliticu. Čestitku ravnatelja Tunjića upućenu uime svih svećenika u Vrhbosanskoj nadbiskupiji prenosimo u cijelosti.

Draga braćo i sestre u Kristu,
uzoriti gospodine kardinale,
preuzvišeni oci nadbiskupi i biskupi,
mnogopoštovani provincijali i provincijalne glavarice,
braćo svećenici, redovnici i redovnice,
sjemeništarci i bogoslovi, dragi gosti različitih struktura,
dragi vjernici,
dragi nadbiskupe Tomo!

Sve vas srdačno pozdravljam i pozivam na molitvu za našeg novog nadbiskupa Tomu, cijelu našu Vrhbosansku nadbiskupiju, ovu mjesnu crkvu u BiH i sve stanovnike BiH. Pozivam vas na zajedništvo i ljubav koju nam je Krist pokazao i svojom smrću na križu posvjedočio.

Naš novi nadbiskup Tomo u svojim nastupima i pisanju često upotrebljava brojke i statističke podatke pa ću se i ja poslužiti brojkama i godinama iz njegova života. Teološki studij završio je u Sarajevu od 1973. do 1980. godine, s prekidom vojne obveze, a profesor na Vrhbosanskoj visokoj teološkoj školi, kasnije Katoličkom bogoslovnom fakultetu bio je od 1991. do 2021. godine, što znači da je polovicu svoga života proveo upravo u Sarajevu. Uz službu profesora bio je i vicerektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa. Obavljao je i druge važne službe u svojoj Mostarsko-duvanjskoj biskupiji i na razini BK BiH. Važno je napomenuti da je bio profesor i odgojitelj većini svećenika Vrhbosanske nadbiskupije zaređenih u ratno i poratno vrijeme. Kao profesor i odgojitelj držao je predavanja i propovijedi po župama naše Nadbiskupije a kao vojni biskup, od veljače 2011. godine na poziv uzoritog kardinala Puljića, podjeljivao je sakrament svete potvrde. Vršeći ove službe upoznao je skoro sve svećenike i župe Vrhbosanske nadbiskupije.

Prema državnim zakonima, tko provede određeno vrijeme u nekoj državi, dobiva trajnu vizu boravka i državljanstvo te države. Vama je oče nadbiskupe Tomo trajnu vizu boravka u našoj Nadbiskupiji dao papa Franjo imenujući Vas našim nadbiskupom. Poznavanje svećenika, župa i stanja u Vrhbosanskoj nadbiskupiji uvelike će Vam pomoći u vođenju Vaše nove Nadbiskupije. Ratno i poratno vrijeme te nažalost neuspješno uređenje države uzeli su svoj danak u stalnom iseljavanju Hrvatskog naroda a u zadnje vrijeme i drugih naroda ove zemlje. Usprkos teškom vremenu, Vaš predšasnik kardinal Puljić, uspio je obnoviti skoro sve razrušene vjerske objekte i osnovati važnije ustanove koje treba imati svaka dobro uređena biskupija. Stoga koristim prigodu Vama uzoriti kardinale Vinko zahvaliti na materijalnoj i duhovnoj obnovi te za 31 godinu vođenja naše Nadbiskupije u možda ponajtežem vremenu njezine povijesti.

Osim materijalne obnove i osnivanja različitih ustanova održana je i prva sinoda Vrhbosanske nadbiskupije pod geslom „Sve obnoviti u Kristu“. U završnom dijelu Sinode i sami ste sudjelovali kao nadbiskup koadjutor. No, bez obzira na smanjen broja vjernika ovo je živa Crkva sa živom tradicionalnom vjerom koja je očuvala naš narod u njegovoj burnoj i teškoj prošlosti. Nadamo se da će ga nesalomiva vjera, snažena Duhom Božjim i Vašim mudrim vođenjem, sačuvati i u neizvjesnoj budućnosti.

Uvjeren sam da ste svjesni složenosti svih odnosa i situacije u kojoj se nalazi naša mjesna Crkva ali i cijelo bosansko-hercegovačko društvo. Uvjeren sam također da Vaše biskupsko geslo „Mir vam svoj dajem“ govori zapravo o onome što je potrebno ovome podneblju, za što ste se zalagali kao vojni biskup ali za što ćete se zalagati i kao vrhbosanski nadbiskup. Vaše biskupsko geslo treba postati i naše ali i geslo svih žitelja Bosne i Hercegovine. Svima nam je potreban istinski mir a on se gradi na istini i pravdi. Vaša vjera, načelnost, znanje i iskustvo pomoći će u izgradnji pravednoga mira po mjeri svih vjernika, naroda i građana naše zemlje. U izgradnji uvjeta za takav život, za obnovu svega u Kristu i za navještaj Radosne vijesti imat ćete potporu, uz redovnike, redovnice i vjerni puk, i nas dijecezanskih svećenika u čije ime vas pozdravljam, čestitam na imenovanju i inauguraciji te želim uspješno vođenje povjerene Vam Vrhbosanske nadbiskupije.

Uime klera Vrhbosanske nadbiskupije predajem Vam ovaj kalež i pliticu.