Budi dio naše mreže
Izbornik

Četvrta srijeda Velike devetnice sv. Josipu u Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu

Karlovac (IKA)

Pročelnik Hrvatskoga instituta za liturgijski pastoral dr. sc. Mario Kopjar predvodio je u srijedu, 7. veljače 2024. misno slavlje u Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu, izvijestili su iz Svetišta.

Koncelebrirali su župnik Župe Sveta Tri Kralja u Svibovcu vlč. Juraj Kopjar, župnik Župe sv. Martina u Hrnetiću vlč. Dragutin Šengula i rektor Josipova svetišta mons. Antun Sente. Vjeru su svjedočili Dragutin i Dragica Pavlek, bračni par iz Vrapča koji 8. veljače slavi 60 godina bračnog zajedništva. Pjevanje je predvodio župni zbor iz Hrnetića pod vodstvom vjeroučiteljice Andreje Kirinčić.

U homiliji dr. Kopjar postavio je pitanje okupljenima – što je to u čovjeku da ne razmišlja o svom srcu, nego razmišlja o pojedinim problemima, o zlu koje se događa, o opravdanju svojih krivih koraka?

„Čovjek se često nađe u situaciji u kojoj pomisli da se ne može boriti protiv zla, odnosno protiv Sotone; kao da je netko zatrovao i ograničio srce, odnosno ono plemenito i dobro u čovjeku. Sve nas to zbunjuje i odvaja od Božjeg puta, kao i od dobrog odnosa s čovjekom“, rekao je vlč. Kopjar.

Propovjednik je napomenuo da se mnogi „zatvaraju“ pred onima u potrebi te opravdaju svoje postupke. „Pozvani smo molitvom prositi Boga da nam udijeli potrebnu milost biti s čovjekom, pomagati čovjeku te biti nada čovjeku. Očistimo se draga braćo i sestre od svih nečistoća. Očistimo naša srca od nečistoća, osnažimo ih za ljubav, odstranimo grijeh koji tako zorno otkriva Isus u odlomku evanđelja koje smo upravo čuli. Stoga neka nam ne završi današnji dan bez nade, bez truda i bez ljubavi, jer Bog je dao čitavog sebe za nas, da nas u toj ljubavi hrani, da naša srca svojim srce ispunja svakog dana“, kazao je.

„Potrebno je čistiti srce da bi čovjek djelovao u skladu s Božjom voljom. Bog nas poziva na obraćenje po kojem postajemo novi ljudi čisti u svojim djelima, mislima, u svome vremenu i prostoru kojemu smo poslani“,  napomenuo je u svojoj homiliji dr. Kopjar.

Pri kraju misnoga slavlja, uslijedilo je svjedočanstvo bračnog para Pavlek, izvijestili su iz Svetišta.