Budi dio naše mreže
Izbornik

Četvrti molitveni susret unutar novoga ciklusa "Lectio divina"

Osijek (IKA/TU)

U pastoralnim prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku u četvrtak, 4. studenoga održan je četvrti molitveno-biblijski susret unutar novoga ciklusa Lectio divina, pod vodstvom vlč. dr. Davora Vukovića, profesora fundamentalne teologije u Đakovu i sveučilišnog kapelana u Osijeku. Susret je započeo zajedničkom uvodnom molitvom.

Za temu susreta odabrani su odlomci iz Knjige Mudrosti (Mudr 3, 1-9 i 4, 7-18) koji donose biblijsko promišljanje o blaženstvu i (prijevremenoj) smrti pravednika. Tekstovi su odabrani u svjetlu nedavno proslavljenog Dušnog dana odnosno Spomena svih vjernih mrtvih, kako bi se dublje razumjelo otajstvo smrti i patnje u svjetlu biblijske vjere. Prvi korak Lectio divina je čitanje (lectio) odabranog biblijskog teksta. Nakon čitanja uslijedilo je razmatranje (meditatio) u kojem su protumačene neke teme pročitanog ulomka.

Vlč. Vuković je istaknuo kako se smrt kroz čitavu povijest čovječanstva shvaćalo kao najveću prijetnju i neprijateljicu ljudskom životu. Smrt donosi kraj zemaljskog života te čovjeku predstavlja nesavladivu prepreku. I u Svetom pismu smrt se doživljavala kao neprijatelj, sve do uskrsnuća Isusa Krista. Ipak, još u Starom zavjetu prisutna je i nada u uskrsnuće mrtvih. Izvor te nade je vjera u Boga Jahvu kao Gospodara života i smrti, koji sve drži u svojoj ruci, kojemu sve pripada i u koga se čovjek može potpuno pouzdati, pa čak i s onu stranu smrti. Osobito je bolna i puna pitanja smrt pravednih, nevinih i djece. Dok se smrt grešnika, odnosno bezbožnika, još mogla protumačiti kao kazna za počinjene grijehe, smrt pravednika duboko pogađa srca ljudi i vapi za odgovorom, naglasio je Vuković.

Knjiga Mudrosti u tom smislu, među drugim mjestima u Starom zavjetu nudi odgovor koji daje nadu: „Duše su pravednika u ruci Božjoj i njih se ne dotiče muka nikakva“; „Pravednik, ako i umre prijevremeno, naći će mir. I jer je ugađao Bogu, On ga je zavolio, i jer je živio među grešnicima, On ga je uzeo k sebi“. Dakako, središnji odgovor na smrt pravednih i nevinih stoji u Kristovom uskrsnuću. Isus Krist je umro, iako nije počinio grijeha. U Kristovom uskrsnuću, prihvaćenom u svjetlu vjere, otvara se obzor nade i smisla ljudske smrti, smrti naših bližnjih, pa i onih koji iz naše perspektive prijevremeno umiru: djece, mladih, nevini, pravednih, istaknuo je dr. Vuković.

U razmatranje o ovim, ali i o drugim temama na temelju pročitanog odlomka, uključili su se i ostali sudionici susreta. Nakon razmatranja (meditatio), uslijedila je molitva (oratio) nadahnuta pročitanim tekstom. Nakon molitve, sudionici su ostali u tišini i kontemplaciji (contemplatio) te promišljanju o konkretnom djelovanju (actio). Susret je završen zajedničkom molitvom za sve vjerne mrtve.

Sljedeći Lectio divina predviđen je za srijedu, 17. studenoga 2021. u 19.30 sati u prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku.