Budi dio naše mreže
Izbornik

Članovi Vojske Srca Isusova u Trstenom obnovili posvetu

Trsteno (IKA)

Obnova posvete Vojske Srca Isusova proslavljena je u nedjelju 28. siječnja 2024. u Župi sv. Vida u Trstenom.

Misno slavlje s obnovom posvete Srcu Isusovu predvodio je generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. Ivica Pervan.

U propovijedi je protumačio misna čitanja Četvrte nedjelje kroz godinu i naglasio njihove poruke. Radnja naviještenog Evanđelja odvila se u Kafarnaumu gdje je Isus naučavao. Propovjednik je objasnio da ime tog mjesta znači Mjesto Utjehe te da je ono, zbog trgovačkog puta na kojem se nalazilo, bilo vrlo prometno mjesto puno previranja. Za razliku od Kafarnauma, Jeruzalem je bio mjesto pobožnosti, mira, kulta, ali Isus kao da je za svoj nastup namjerno izabrao Kafarnaum.

Tumačeći nadalje Evanđelje, mons. Pervan je naglasio razliku u načinu naučavanja između pismoznanaca i Isusa. „Isus je vjerojatno govorio tako da je išao u ljudsko srce koje je trebalo podignuti, ohrabriti, ojačati, osnažiti, probuditi vjeru u njemu da u Boga može položiti potpuno svoje predanje. On je iznosio nauk Božji“, kazao je.

Također je govorio o tomu da svatko treba živjeti na najbolji način svoj poziv, supružnici bračni poziv, a svećenici svoj svećenički poziv.

Župnik don David Marjanović zahvalio je generalnom vikaru i svim vjernicima koji su se angažirali oko proslave.

Nakon mise, obitelji i pojedinci organizirano su sudjelovali u klanjanju Presvetom Oltarskom Sakramentu.

Vojsku Srca Isusova u Hrvatskoj je formirao isusovac o. Antun Puntigam (1859. – 1926.) početkom 20. stoljeća, kada je dovršena izgradnja crkve Presvetoga Srca Isusova u Palmotićevoj ulici u Zagrebu. Nakon toga osnivana je i u drugim biskupijama.

Godinu dana nakon nastanka tog katoličkog društva u Zagrebu, dubrovački biskup dr. sc. Josip Marčelić izdao je dekret da se i u Trstenom osnuje Vojska Srca Isusova, što se dogodilo 24. siječnja 1909. Kako je zapisao njezin pokretač u Trstenom župnik don Danko Lepeš, za kojega se kaže da je bio apostol molitve, rada i žrtve, „vojska je osnovana zato da se moli oproštenje za bjestimje i kletve“. To se postiže najviše putem svetih sakramenata ispovijedi i pričesti i adoracijom pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Uz obljetnicu utemeljenja, vjernici Župe sv. Vida sa župnikom svake godine upriliče svečanost obnove posvete Srcu Isusovu.