Budi dio naše mreže
Izbornik

Crkva nastavlja podupirati kongoanski narod u promicanju demokratskih vrijednosti

Kinshasa (IKA)

Rezultati predsjedničkih izbora u Demokratskoj Republici Kongo na kojima je pobijedio oporbeni čelnik Felix Tshisekedi ne odgovaraju podacima izborne promatračke misije Kongoanske biskupske konferencije, s više od tisuću promatrača u više gradova i područja, koji su pratili čitav proces i samo glasanje, upozorili su mjesni biskupi.

Privremeni podaci ipak prvi put u novijoj povijesti te zemlje, neovisne od Belgije od 1960. godine, otvaraju put izmjenjivanja na mjestu čelnika države, istaknuli su kongoanski biskupi, potičući na građansku zrelost i izbjegavanje nasilja. Dok se čeka potvrda Ustavnog suda izbornih rezultata i uvođenje u službu novog predsjednika, koje će se održati 18. siječnja, biskupi preporučuju da se moguće žalbe na rezultate povjere zakonskim tijelima u skladu s Ustavom i izbornim zakonom. Crkva nastavlja podupirati kongoanski narod u promicanju demokratskih vrijednosti, naglasili su, među ostalim, biskupi, prenosi Vatican News.

Prema podacima neovisne nacionalne izborne komisije, Tshisekedi je dobio 7 milijuna glasova, dok je drugi predstavnik oporbe Martin Fayulu dobio 6,3 milijuna preferencijalnih glasova; kandidat vladajuće stranke Emmanuel Ramazani Shadary na trećem je mjestu s 4,3 milijuna glasova. Velike su bojazni ovih mjeseci da bi se moglo manipulirati glasovima kako bi se omogućila pobjeda Shadarya koji je veliki saveznik predsjednika Josepha Kabile, a koji je pak na vlasti od samoubojstva svojeg oca Laurenta-Desirea u siječnju 2001. godine.

Izbori su bili odgođeni dvije godine i zatim dogovoreni za kraj prosinca prošle godine. Dok Tshisekedijevi glasači slave, Francuska je izjavila da rezultati nisu u skladu sa stvarnošću tražeći pojašnjenja o podacima i najavljujući da ih želi dati Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Ključne riječi:
biskupi izbori kongo