Budi dio naše mreže
Izbornik

Crkva pokušava pomoći nastradalima od poplava u Indiji

Bongaigaon (IKA)

Blokada koju je nametnula indijska Vlada kako bi zaustavila širenje pandemije koronavirusa i nedostatak sredstava, sprečavaju Crkvu da dođe do savezne države Assam koja je na sjeveroistoku pogođena velikim poplavama, prenio je 20. srpnja Vatican News.

Poplava je pogodila 3.6 milijuna ljudi, a meteorološke prognoze i dalje predviđaju obilne kiše i pogoršanje stanja.

„Olujne kiše i poplave su godišnja pojava, međutim, ove godine bile su još jače nego inače“, rekao je biskup Bongaigaona Thomas Pullopillil, ističući kako Vladine i crkvene agencije čine ono malo što mogu kako bi se suočile sa strašno teškom situacijom. „Nažalost, sada nismo u stanju činiti mnogo za one koji su u teškoćama, jer su naša sredstva potrošena kako bismo prehranili radnike migrante i druge siromašne koji su blokirani tijekom izolacije zbog Covida-19“, istaknuo je biskup Pullopillil.

„Kao crkveni vođe svih vjeroispovijesti, 14. srpnja razmotrili smo stanje kroz koje prolazi država Assam i kakvu bismo pomoć u ovom trenutku krize mogli dati“, rekao je za UCA News Allen Brooks, glasnogovornik Assamskog kršćanskog foruma čiji su članovi kršćanske Crkve toga područja, sa sjedištem u Guwahati, trgovačkom glavnom gradu. „Mnogi pastiri kršćanskih zajednica“, dodao je, „nisu primili plaće u posljednja tri mjeseca i svi se suočavaju s velikim financijskim problemima. Iako bi htjeli nešto učiniti, budući da ne mogu izići iz svojih kuća, nisu u mogućnosti pomoći onima koji su blokirani.“

„Crkvene su skupine stoga odlučile prikupiti pomoć putem mjesnih Crkvi i učiniti sve što je moguće za one koji se nalaze u njihovoj blizini“, rekao je Brooks i podsjetio da Vlada ove godine nije uspjela popraviti nasipe, što je, po njegovu mišljenju, pogoršalo situaciju. Biskup Pullopillil na kraju se osvrnuo na činjenicu da u nacionalnim vijestima, unatoč tako velikoj nevolji, nedostaje pažnje prema onome što se događa. „Sljedeći će mjesec vjerojatno biti jedan od najgorih u kišnom razdoblju“, upozorio je biskup i zaključio „ako se situacija tako nastavi, ne znamo kako će završiti“, prenio je Vatican News.