Budi dio naše mreže
Izbornik

Crkva u Bugarskoj spremna za Papin dolazak

Vatikan (IKA)

Približio se apostolski pohod pape Franje Bugarskoj. Sveti će Otac u „zemlji ruža“ biti od 5. do 7. svibnja , a zatim će otići u Sjevernu Makedoniju.

Crkva u Bugarskoj već dugo čeka dolazak pape Franje i pripremila se za taj susret molitvom koja se molila u svim crkvama u zemlji, izjavio je za Radio Vatikan biskup Christo Proykov, apostolski egzarh za katolike bizantsko-slavenskog obreda i predsjednik Bugarske biskupske konferencije.

U spomenutoj su molitvi katolički vjernici, koji čine otprilike 1% stanovništva, molili Nebeskoga Oca da pretvori strahove u nadu i uvrede u oproštenje, kako bi se sačuvala neugasiva baklja pomirenja. Molitva za mir na usnama bugarskih katolika uskladila se tako sa sloganom Papinoga posjeta njihovoj domovini, koji glasi: „Pacem in terris“, odnosno „Mir na zemlji“.

Biskup Proykov komentirao je dinamičnu vjeru mladih u Bugarskoj i oporavak te zemlje nakon više desetljeća komunističkoga režima. Kazao je pritom da se, nakon prilično teškoga razdoblja ateizma, u kojemu su živjeli i neki mučenici koje je papa sv. Ivan Pavao II. proglasio blaženima, primjećuje nedostatak duhovnoga obrazovanja, iznad svega među roditeljima mlađih generacija. Događa se tako da djeca svoje roditelje približe sakramentima, osobito sakramentu ženidbe – rekao je biskup i dodao – apostolat tih mališana koji uzimaju k srcu ono što nedostaje njihovim roditeljima uistinu je jak.

Ponovno očekujemo Svetoga Oca u Bugarskoj – istaknuo je biskup Proykov dodavši pritom da u manje od 20 godina jedan papa ponovno posjećuje tu zemlju. Naime, sv. Ivan Pavao II. bio je u „zemlji ruža“ prije 17 godina, odnosno u svibnju 2002. godine. To se rijetko dogodi u životu, komentirao je biskup te kazao da su svi zbog toga uzbuđeni, posebno mladi i oni koji će Papu dočekati te oni koji će Svetoga Oca vidjeti prvi put u životu.

Zanimljivo je da je papa Ivan XXIII. od 1925. do 1935. godine bio apostolski delegat za Bugarsku te je zavolio tu zemlju, a slogan koji je Sveti Otac odabrao za predstojeći apostolski pohod, „Mir na zemlji“, zapravo je naslov jedne enciklike pape Roncallija. Sveti Otac želi blagosloviti njihov narod, moliti s njime i odaslati cijelome svijetu poziv na mir. Nadamo se da će ova molitva doći do mjesta gdje nedostaje mira, rekao je predsjednik Bugarske biskupske konferencije.

Molitva za mir, u sklopu pripreme bugarskih vjernika za Papin dolazak
Bože mira, čuj našu molbu. Dovedi nas u Svoj mir. Nauči nas živjeti u miru: da ljubimo sve koje susrećemo na svojem putu, da čujemo njihov vapaj za pomoć, da dijelimo njihove radosti. Pretvori naše strahove u nadu i uvrede u oproštenje kako bi se sačuvala neugasiva baklja pomirenja. Bože mira, udijeli našim dušama mir kako bismo svojim životom pokazali da je mir na zemlji moguć. Amen.