Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskupi u Njemačkoj nagradu za borbu protiv ksenofobije i rasizma prvi put dodjeljuju sa ZdK-om

Bonn (IKA)

Njemačka biskupska konferencija i Središnji odbor njemačkih katolika (ZdK) 14. lipnja iduće godine prvi put će zajedno dodijeliti Katoličku nagradu za borbu protiv ksenofobije i rasizma za koju se prijave i prijedlozi mogu podnijeti do 30. studenog 2022., prenosi Vatican News.

Hamburški nadbiskup Stefan Hesse, odgovoran za migracije pri Njemačkoj biskupskoj konferenciji, najavljujući dodjelu, u petak 16. rujna rekao je da zajedničkom nagradom žele „ojačati one koji svakodnevno rade za dostojanstvo svih ljudi“.

Mons. Hesse je supredsjedatelj žirija, a druga supredsjednica je predsjednica ZdK Irme Stetter-Karp.

Karp je kazala da se „veseli brojnim prijavama kao dokazu aktivnog civilnog društva“.

Nagrada je namijenjena odavanju počasti osobama, skupinama ili organizacijama koje su, iz katoličke vjere, predane borbi protiv grupnog neprijateljstva, ksenofobije i rasizma u Njemačkoj ili koje su aktivno uključene u ekumenske ili društvene inicijative.

Njemačka biskupska konferencija je prvi put Katoličku nagradu za borbu protiv ksenofobije i rasizma dodijelila 2015. godine na prijedlog Povjerenstva za migracije i od tada ju je dodijelila četiri puta.

Stalno vijeće Njemačke biskupske konferencije i glavni odbor Središnjeg odbora njemačkih katolika ove su godine izglasali prijenos nagrade pod zajedničko pokroviteljstvo. Predviđeno je ukupno 10 tisuće eura, a nagrada koja se dodjeljuje na prijedlog žirija može se podijeliti između najviše tri dobitnika, izvijestio je Vatican News.