Budi dio naše mreže
Izbornik

Crkveni god u Staroj Binguli

Stara Bingula (IKA)

Na svetkovinu apostolskih prvaka svetih Petra i Pavla, u srijedu, 29. lipnja svečano je proslavljen zaštitnik crkve i zajednice u Staroj Binguli u Srijemskoj biskupiji.

Večernje euharistijsko slavlje predvodio je mons. Eduard Španović, župnik Župe Svetog Dimitrija, đakona i mučenika u Srijemskoj Mitrovici, u zajedništvu s vlč. Ivicom Živkovićem, župnikom iz Hrtkovaca i vlč. Ivicom Zrno, domaćim župnikom.

Euharistijskom slavlju je nazočio lijepi broj vjernika, koji su na ovaj dan došli hodočastiti u ovo malo fruškogorsko selo. Obzirom da je situacija s pandemijom bolja nego je bila prethodnih godina, broj hodočasnika je bio veći, te su ispunili starobingulačku crkvu.

U prigodnoj homiliji, mons. Španović istaknuo je veličinu i vrijednost autentičnog života za Isusa Krista, te je uputio na primjer života svetoga Petra. „Danas se Crkva spominje i pred naše oči stavlja primjer velikog sveca – svetoga Petra. Njega i njegov život mogli bismo gledati s različitih strana i na različite načine. I pronaći ćemo različite situacije. Sveti Petar je bio ribar po zanimanju. Neki će reći običan čovjek, običnog zanimanja. Ali unatoč tome Gospodin ga poziva u svoju službu i povjerava mu poslanje. Samo izabranje nije ublažilo niti poništilo ono što je sveti Petar bio u sebi i po sebi. Tako čitamo da je znao burno reagirati, u maslinskom vrtu hvata mač i odsijeca uho. Dakle znao je biti hirovite naravi. Nadalje čitamo kako se i uplašio pa je Isusa zatajio tri puta. Toliko se uplašio da je zatajenje bilo pred sluškinjom. Spoznajući svoj čin vidimo još jednu ljudsku karakteristiku – zaplakao je i to gorko. Međutim, isti Petar, Milošću Božjom otkriva i snagu za naviještanje Isusa Krista i Njegove Riječi. Pa onda, kao što je pred sluškinjom zatajio, pred svijetom i pred rimskim carem daje hrabro svjedočanstvo za Isusa Krista. Tada ne štedi ni svoj život jer otkriva da je Krist najviša vrijednost koju ima. Vidljiv je stav – ako je potrebno i u smrt“, poručio je mons. Eduard Španović

Na koncu euharistijskog slavlja, vlč. Zrno pozdravio je sve okupljene, kako domaće, tako i hodočasnike. Zahvalio je, ponajprije Trojedinom Bogu na lijepom danu i svečanosti koja je Njegov dar. Zatim je čestitao imendan svim svečarima, zahvalio svima na zajedništvu euharistije, a osobito svima koji su se kićenjem i uređenjem crkve potrudili oko svetkovine. Radosni susret koji je započeo euharistijom, nastavljen je druženjem u dvorištu crkve.