Budi dio naše mreže
Izbornik

Crkveni orguljaš i liječnik Darko Kristović jedan je od dobitnika Nagrade Dubrovnika

Dubrovnik (IKA)

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika održanoj u Kazalištu Marina Držića, u petak 2. veljače 2024., povodom Dana Grada Dubrovnika i Feste sv. Vlaha, dodijeljene su nagrade grada ovogodišnjim laureatima.

Među dobitnicima „Nagrade Dubrovnika“ je dr. sc. Darko Kristović, liječnik specijalist, crkveni orguljaš i humanitarac koji je nagrađen za izniman doprinos na području umjetnosti i humanitarnog rada.

„Darko Kristović rođen je u Dubrovniku, doktor je medicinskih znanosti, specijalist anesteziologije i reanimatologije te subspecijalist intenzivne medicine zaposlen u Kliničkoj bolnici Dubrava. Ujedno je crkveni orguljaš koji već dvadesetak godina uz blagdan Velike Gospe održava orguljaške koncerte u dubrovačkoj katedrali. Osnovnu školu završio je u Dubrovniku, kao i dvije srednje škole: Medicinsku školu i Srednju glazbenu školu Luke Sorkočevića. Na Medicinskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je 1995. godine i nastavio započeti studij orgulja i crkvene glazbe, a orgulje je diplomirao 1998. godine“, piše u obrazloženju nagrade.

Kristović „radi i djeluje kao liječnik specijalist i orguljaš u Zagrebu, a već više godina u ljetnim mjesecima kada dolazi na godišnji odmor u Dubrovnik pruža ispomoć kolegama anesteziolozima u Općoj bolnici Dubrovnik. U istom razdoblju ljeta, u dogovoru s upravom Zatvora u Dubrovniku održi prigodnu putopisnicu za zatvorenike s nekog svog putovanja koje su popularne među zatvorenicima te prema potrebi obavlja i liječničke preglede zatvorenika bez ikakve naknade čime pruža značajan doprinos za čovječno postupanje i poštivanje dostojanstva osobe koja se nalazi na izvršavanju kazne zatvora te pridonosi zaštiti društvene zajednice.“

„Zbog njegovog djelovanja na polju humanizma, iskazanog senzibiliteta za Dubrovčane i izvan granica svog zavičaja, umjetničkog izražaja na području glazbe kroz desetljeća rada i stvaranja te zbog doprinosa stvaranju sadržaja slobodnog vremena i liječenja osoba lišenih slobode, dodjela nagrade dr. Kristoviću ima potpunu osnovanost“, navedeno je u obrazloženju.

Dobitnik „Nagrade Dubrovnika za životno djelo“ je Donald W. Hudspeth, dugogodišnji  predsjednik i dekan Rochester Institute of Technology – RIT Croatia. Posmrtno je „Nagrada Dubrovnika za životno djelo“ dodijeljena pukovniku Hrvatske vojeske Aljoši Nikoliću, jednom od osnivača i zapovjedniku Odreda naoružanih brodova „Dubrovnik“.

„Nagradu Dubrovnika“ također su dobili dugogodišnji učitelj razredne nastave na Šipanu Stjepan Koporčić, umirovljeni dočasnik Hrvatske ratne mornarice Dominko Radić za hvalevrijedan doprinos humanitarnom djelovanju te posmrtno glazbenik prof. Ante Skaramuca za izniman doprinos glazbenom obrazovanju mladih.

Za veliki doprinos na području filmskog stvaralaštva djece i mladih, povodom obilježavanja 20. obljetnice kontinuiranog rada i organizacije programa Ljetna škola filma „Šipan“, „Nagradu Dubrovnika“ dobila je Škola filma „Šipan“.

Nagrade je uručio predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica.