Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Devčić predvodio misu na Cvjetnicu u katedrali Sv. Vida

Rijeka (IKA)

„Neka nam ovaj blagdan Cvjetnice bude uvod u tjedan koji će biti velik u ljubavi i praštanju“, rekao je riječki nadbiskup Ivan Devčić predvodeći na Cvjetnicu, 28. ožujka misu u katedrali Sv. Vida u Rijeci.

Ove godine izostala je tradicionalna procesija s maslinovim grančicama i cvijećem starom gradskom jezgrom od župne crkve Uznesenja Marijina do katedrale. Blagoslov maslinovih grančica na početku mise održan je unutar katedrale, a na misi se okupio manji broj vjernika. Članovi katedralnog zbora Cantores Sancti Viti predvodili su tradicionalno čitanje muke Kristove kojom su podsjetili vjernike na događaje Velikog trodnevlja koji slijede u danima Velikog tjedna.

Nadbiskup Devčić u propovijedi je istaknuo kako Isus na Cvjetnicu u Jeruzalem ulazi kao spasitelj, a narod ga tako i dočekuje. „Isus je u Jeruzalem ušao na magarcu, a ne na konju. Na konju su ulazili osvajači i oni koji žele porobiti i opljačkati. Isus već svojim dolaskom pokazuje da nije došao osvojiti nego da je došao kao spasitelj“. Nadbiskup je objasnio kako Isus pokazuje da su ljubav i služenje ono što spašava te pozvao vjernike da se potaknuti njegovim primjerom okrenu istinskim vrijednostima i odupru napastima svjetovnih moći i časti. „Neka nam ovi dani u Velikom tjednu budu za to poticaj i prilika da se zapitamo jesmo li na dobrom putu i što još trebamo ispraviti“, pozvao je mons. Devčić.