Budi dio naše mreže
Izbornik

Cvjetnica u Srijemskoj Mitrovici

Srijemska Mitrovica (IKA)

U katedrali Svetog Dimitrija, đakona i mučenika u Srijemskoj Mitrovici svečanim euharistijskim slavljem 10. travnja proslavljena je Nedjelja Muke Gospodnje – Cvjetnica.

Euharistijsko slavlje predvodio je srijemski biskup koadjutor Fabijan Svalina uz koncelebraciju srijemskomitrovačkog župnika mons. Eduarda Španovića i kancelara biskupije vlč. Tomislava Lasića.

Slavlje je započelo spomenom Isusova slavnog ulaska u Jeruzalem – obredom blagoslova grančica, koje se već tradicionalno blagoslivljaju u crkvenom dvorištu, nakon čega se u procesiji ulazi u crkvu. Taj čin je svjedočanstvo svijesti da spomenom svečanog Gospodinova ulaska u Grad Jeruzalem započinje Veliki tjedan u kojem su vjernici na osobit način pozvani razmišljati o Kristovoj spasenjskoj žrtvi. Nakon svečanog blagoslova grančica, te navještaja Evanđelja po Luki, nastavljeno je euharistijsko slavlje.

Kako i predviđa obred, naviještena je Muka Gospodina našega Isusa Krista. U Srijemskoj Mitrovici je već duga i neprekinuta tradicija da navještaj Muke Gospodinove bude pjevanjem. Za istaknuti je da je napjev koji se koristi prilikom pjevanja Muke, originalno glazbeno vlasništvo srijemskomitrovačke župe, te tradicionalna glazbena baština koju su skladali srijemskomitrovački orguljaši. Upravo kroz ove dane, slaveći Gospodina, oživljava se vrijedna tradicija, koja se na taj način prenosi na mlađe generacije. Ista tradicija, oživljena je i ove godine kroz solističku izvedbu članova srijemskomitrovačkog župskog zbora, a pod ravnanjem sestre Cecilije Tomkić.

U homiliji biskup Svalina podsjetio je na važnost nasljedovanja Krista, kao i na vrijednost koračanja Njegovim putem.

„Svatko od nas može biti svjedokom velikoga Božjega djela i svaki pravi vjernik mora duhovno osjetiti djelo svoga Gospodina. I danas idemo s Gospodinom u Jeruzalem gdje će On ponovno podnijeti žrtvu za nas. Mi mu poput učenika danas kličemo: Hosana! On je Kralj mironosni i od Njega tražimo mir. Tražimo osobito za sve one koji su danas pogođeni ratom i posljedicama rata. Prateći Ga ovim otajstvenim obredom, pred očima nam treba biti Njegova slavna pobjeda koju je ostvario na Kalvariji predanjem Svoga života za nas. Stoga nam u pameti treba biti i trenutak susreta s Njime na koncu ovozemaljskog života“, neke su od poruka koje je okupljenima uputio biskup Svalina.

Večernje euharistijsko slavlje slavio je vlč. Ivica Zrno, pastoralni suradnik u srijemskomitrovačkoj župi.

Navještaj Muke Gospodina našega Isusa Krista, bio je i ove godine u organizaciji mladih župljana srijemskomitrovačke župe, koji su se i ove godine rado aktivirali u euharistijskom slavlju. Na taj su način iskazali brigu za vlastitu župu, javno posvjedočili pripadnost Kristu Spasitelju i sačuvali vrijednu tradiciju svoje župe.