Budi dio naše mreže
Izbornik

Đakoni posjetili urede i ustanove Hrvatske biskupske konferencije

Zagreb (IKA)

Polaznici Đakonske pastoralne godine koja se održava u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu u Zagrebu posjetili su 10. studenoga urede i ustanove Hrvatske biskupske konferencije. Ustroj HBK predstavio im je generalni tajnik dr. sc. vlč. Krunoslav Novak; poslanje Hrvatskog Caritasa predstavila je zamjenica ravnatelja Hrvatskog Caritasa Suzana Borko, mr., a rad Hrvatske katoličke mreže glavni urednik dr. sc. Siniša Kovačić.

Đakoni su u prostore Hrvatske biskupske konferencije došli u pratnji voditelja Đakonske pastoralne godine i ravnatelja Nadbiskupijskog pastoralnog instituta, dr. sc. vlč. Jakova Rađe.

“Danas smo ovdje kako bi se mladi đakoni, sutra svećenici, upoznali s Hrvatskim Caritasom, Hrvatskom katoličkom mrežom i ostalim uredima koji djeluju pod krovom HBK”, istaknuo je vlč. Rađa te naglasio kako je ovdje riječ o mladim ljudima koji su prepoznali Božji poziv i završili svoju svećeničku formaciju.

“Oni sada imaju novu dvostruku formaciju. S jedne strane oni su na svojim prvim župama u službama koje vrše kao đakoni, a s druge strane pohađaju formaciju u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu gdje se upoznaju s praktičnim i teorijskim aspektima svećeničke službe koja ih očekuje nakon svećeničkog ređenja.”

Dr. sc. Novak u izlaganju “Svećenik i mediji” prvo je prikazao osnovne uloge medija (informirati, poučavati, zabaviti). Govoreći o svećeniku i medijima, predstavio je kako drugi prikazuju svećenika u medijima, potom kako svećenici sebe prikazuju u medijima (napose društveni mediji – svećenik čak i ako koristi svoj privatni profil uvijek ga se promatra kao svećenika – on je javna osoba) te konačno kako mogu koristiti medije u evangelizacijskom poslanju Crkve.

“U tom izlaganju želio sam staviti pred đakone teme o kojima će morati voditi računa kad postanu župni vikari ili župnici. Kao svećenici, nikada ne smiju djelovati kao isključivo privatne osobe. Svećenik mora i može koristiti medijske platforme za evangelizaciju i katehizaciju, ali biti i na oprezu jer će ih se uvijek povezivati s Crkvom kojoj pripadaju i čije hijerarhije su dionici.”

Generalni tajnik vlč. Novak u izjavi za Informativnu katoličku agenciju podsjetio je na poruku pape Benedikta XVI. “Svećenik i pastoral u digitalnom svijetu: novi mediji u službi Riječi” koja je objavljena za Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija, 16. svibnja 2010.

“Od prezbitera se, naprotiv, s pravom traži sposobnost da bude prisutan u digitalnom svijetu u stalnoj vjernosti evanđeoskoj poruci, kako bi izvršio svoju ulogu voditelja zajednica koje se danas sve češće izražavaju mnogim ‘glasovima’ koje pruža digitalni svijet. Pozvani su zato u naviještanju evanđelje koristiti se ne samo tradicionalnim, već i novim audio-vizualnim sredstvima (fotografija, video, animacije, blog, web stranice), koja mogu otvoriti nove, šire vidike za uspostavu dijaloga s drugima i biti korisna sredstva također za evangelizaciju i katehezu.”

Suzana Borko đakonima je pozornost skrenula na povijesni razvoj Hrvatskog Caritasa i njegovu strukturu na razini Republike Hrvatske. Rekla je da je Hrvatski Caritas organiziran po hijerarhijskom načelu: nacionalni Caritas, biskupijski Caritas i župni Caritas; te da središnji ured Hrvatskoga Caritasa u Zagrebu, na nacionalnom planu okuplja i predstavlja sve organizacije Caritasa u Hrvatskoj i koordinira zajedničko djelovanje, dok svaki biskupijski Caritas djeluje samostalno na svom području i unutar svoje župne zajednice.

“Hrvatski Caritas uvijek je na raspolaganju onima koji se suoče sa slučajevima kojima se ne mogu posvetiti na lokalnoj razini: zadovoljiti neku potrebu, opskrbiti obitelj, pomoći studentu… U tom smislu stojimo na raspolaganju i vama budućim svećenicima, a preko vas i vašim župnim caritasima koji su filijale biskupijskih”, rekla je zamjenica ravnatelja Hrvatskog Caritasa.

Dr. sc. Siniša Kovačić predstavio je rad Hrvatske katoličke mreže unutar koje djeluju: Hrvatski katolički radio, Informativna katolička agencija i novi mediji. Đakonima je poručio da se nada kako će postati aktivni medijski suradnici HKM-a. Zatim je kroz nekoliko koraka ukazao na neke pogreške koje župni suradnici znaju činiti te savjetovao đakone kako se još više mogu uključiti u pisanje vijesti i prenošenje informacija sa svojih župa.

“Više nego ikada naša publika i naši korisnici traže svećeničku blizinu, ljubav i utjehu kroz našu vjeru i Božju Riječ. Dragocjena nam je suradnja svećenika i župnika koji prepoznaju ili kreiraju određene događaje i aktivnosti. Ponude za suradnju rado prihvaćamo, vi ste nam potrebni, a još više onima do kojih će zahvaljujući našim platformama doći vaš glas, vaša poruka, vaša misao.”

Program Đakonske pastoralne godine Zagrebačke nadbiskupije provodi se od pastoralne godine 2002./2003., a sastoji se od tri dijela: obrazovno-studijskog, koji se održava u pet studijskih tjedana u organizaciji Nadbiskupijskog pastoralnog instituta; pastoralno-praktičnog pastoralnog praktikuma, koji se odvija u župama; kao i odgojno-duhovnog, za koji su zaduženi Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište i redovničke formacijske kuće.

Ove pastoralne godine program pohađa ukupno 29 đakona, pripravnika za prezbiterat, iz Zagrebačke i Zadarske nadbiskupije, Varaždinske, Sisačke i Bjelovarsko-križevačke biskupije, Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda iz Zagreba, Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, Hrvatske dominikanske provincije Navještenja BDM i  Hrvatske salezijanske provincije sv. Ivana Bosca.