Budi dio naše mreže
Izbornik

Đakonsko ređenje u Šibeniku

Šibenik (IKA)

Šibenski biskup Tomislav Rogić podijelio je u subotu 1. prosinca u katedrali Sv. Jakova u Šibeniku sveti red đakonata bogoslovu Grguru Alvižu. Na slavlju su sudjelovali brojni svećenici, kao i petnaestak nedavno zaređenih đakona iz drugih (nad)biskupija i redovničkih zajednica.

Okupili smo se u našoj katedrali proslaviti Boga koji traga za otvorenim srcem u koje će posaditi klicu duhovnog zvanja i poziva na služenje Bogu u Kristovoj Crkvi. Zahvalit ćemo mu što nas je u novom đakonu milostivo pogledao“, poručio je biskup Rogić uvodeći u euharistiju.

U homiliji biskup je Alvižu kazao kako je isprošen od Gospodina da bude radnik na njivi Gospodnjoj Šibenske biskupije. „Budi radostan i marljivi radnik u Žetvi Gospodnjoj da se na tebi počnu oslikavati riječi Izaije proroka: posla me Gospod da radosnu vijest donesem ubogima, da Njegovom milošću vidaš rane povrijeđenih srdaca, da i po tvom djelovanju Gospodin naviješta milosrđe – a ti da nikada ne posustaneš s pjesmama zahvalnicama“.

„Budi otvoren Duhu Božjemu i od njega se daj voditi! Neka iz tebe uvijek progovara vjera u Krista Spasitelja, raspetog i uskrslog Gospodina našega i Učitelja u svemu. I danas je žetva velika a radnika malo, ali se Gospodin smilovao i svoga stada ne napušta. Ustrajmo u molitvi Gospodaru žetve za njegove radnike“, naglasio je šibenski biskup.

Vjernicima je poručio da ne posustanu u molitvi za svoje svećenike i nova duhovna zvanja, svećenika i redovnica. Oni žive i mole za vas, a vi molite za njih. Takvu povezanost molitvom Gospodar žetve neće ostaviti neuslišanom. Molimo i za obitelji iz kojih dolaze svećenici i redovnice. Obitelj u kojoj se zajednički moli kadra je rađati duhovni poziv. Duhovna obnova našega hrvatskog naroda uvelike ovisi o obitelji koja se moli i radnicima na njivi Gospodnjoj koji će biti posve Božji, poručio je između ostalog biskup Rogić.

Nakon homilije polaganjem ruku i posvetnom molitvom bogoslovu Grguru Alvižu podijelio sakrament svetoga reda đakonata. Potom je novozaređeni đakon obukao službenu liturgijsku odjeću: štolu, koja je znak dostojanstva i vlasti, te dalmatiku, simbol spasenja, radosti i pravednosti. Novog đakona oblačio je župnik njegove rodne župe Raslije don Ante Bošnjak. Na kraju obreda novozaređeni đakon primio je evanđelistar iz biskupovih ruku te s njim izmijenio cjelov mira.

Ključne riječi:
đakonsko ređenje Rogić Šibenik