Budi dio naše mreže
Izbornik

Đakovački bogoslovi na godišnjim duhovnim vježbama

Vukovar (IKA)

Godišnje duhovne vježbe bogoslova Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu održane su od petka, 5. do ponedjeljka, 8. studenoga u Franjevačkom samostanu u Vukovaru, a predvodio ih je vlč. Dragan Muharem, svećenik Subotičke biskupije, uz nazočnost duhovnika bogoslova mons. dr. Karla Višatickog.

Tema ovogodišnjih duhovnih vježbi bila je „Idite k Josipu“. Voditelj je izabrao taj naslov jer je u tijeku Godina svetog Josipa koja završava na blagdan Bezgrešnog začeća Bl. Djevice Marije 8. prosinca.

Duhovne vježbe počele su zazivom Duha Svetog pjevanjem himna „Dođi Stvorče Duše Svet“. Uslijedilo je uvodno razmatranje, molitva večernje službe te euharistijsko klanjanje, s kojim je završio prvi dan. Ostale dane bogoslovi su proveli u dinamičnom odnosu moljenja službe časova, sudjelujući u razmatranjima vlč. Muharema, samostalnim promišljanima i meditacijama u tišini i osami s obzirom na pojedine teme te slavljem mise. U subotu je održano bdjenje uoči nedjelje, a u nedjelju navečer bogoslovi su pošli križnim putem Spasitelja gledajući ga kroz oči sv. Josipa.

Tijekom duhovnih vježbi vlč. Muharem bogoslove je uputio na povezanost sv. Josipa iz Starog zavjeta i sv. Josipa iz Novog zavjeta. Kako je tzv. „stari“ Josip davao ljudima kruha za vrijeme sedam „mršavih“ godina kada je vladala glad, tako je i „novi“ Josip, po Isusu Kristu, ljudima donio Kruh nebeski. Nadalje, potaknuo je bogoslove da se ugledaju na sv. Josipa kao uzora muževnosti, koji je poslušan Bogu štitio Blaženu Djevicu Mariju i Isusa te, nikada ne nastupajući u prvom planu, ostavljao uvijek Krista da bude u središtu. Posljednjeg dana duhovnih vježbi, tijekom pokorničkog bogoslužja, voditelj je potaknuo bogoslove da preispitaju svoju savjest upravo po Josipovu primjeru, promišljajući koliko ustrajavaju na vrlinama kojima se odlikovao Zaštitnik našeg Gospodina i Blažene Djevice Marije.

Duhovne vježbe završile su misnim slavljem i svečanim pjevanjem „Tebe Boga hvalimo“. Tijekom zajedničkog objeda duhovnik Višaticki uputio je riječi zahvale vlč. Draganu Muharemu na održanim vježbama, kao i franjevcima na srdačnom gostoprimstvu koje su pružili bogoslovnoj zajednici tijekom proteklih dana.