Budi dio naše mreže
Izbornik

Đakovo: Na nadbiskupijskim susretima nedostaju pohvale osobama koje se trude

Đakovo (IKA)

Koordinacija povjerenika i voditelja ureda Pastoralnog centra Đakovačko-osječke nadbiskupije održana je u petak 21. lipnja u Nadbiskupskom domu u Đakovu.

Sjednicu je vodio dr. Stanislav Šota, koordinator Pastoralnog centra i povjerenik za pastoral braka i obitelji. Nazočni su bili preč. Tomislav Ćorluka, duhovnik Zajednice bračnih susreta na području Nadbiskupije; vlč. Alojz Kovaček, povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji; dr. Teuta Rezo, predstojnica Katehetskog ureda; vlč. Krešimir Bulat, povjerenik za biblijski pastoral; dr. Josip Bošnjaković, voditelj Bračnog i obiteljskog savjetovališta i vlč. Mario Žigman, povjerenik za pastoral mladih i studenski kapelan. Tema sjednice bio je kritički osvrt na prikaz ostvarenih susreta tijekom proteklih godina, kao i pastoralni naglasci i sadržaji na nadbiskupijskoj, regionalnoj, dekanatskoj, gradskoj i župnoj razini tijekom predstojeće pastoralne godine.

Iz statističkog izvješća evidentno je da se broj sudionika na nadbiskupijskim susretima smanjuje. Razlozi za to su mnogi: od iseljavanja stanovništva do umora pojedinih povjerenika i povjerenstava te opće nezainteresiranosti. U raspravi je navedeno da nedostaje obične ljudske pohvale osobama koje se trude i preuzimaju na sebe odgovornost pojedinoga povjerenstva, kao i motivacije za činiti nešto više i uvijek biti oduševljen kako bi druge mogao oduševljavati za evangelizaciju. O održanim susretima redovito se mogu čuti kritike o onomu što nije bilo dobro ili je moglo biti bolje, a rijetko ili gotovo nikada pohvala za dobre stvari.

Na župnoj razini sve su oči uprte u župnika i njegov angažman i poticaje koje upućuje vjernicima. Nije dovoljno samo se susretati nego i sve susrete prožeti duhovnom dimenzijom kako bi se ljudi otvorili poticajima Duha Svetoga koji onda pokreće na služenje i djelovanje u ljubavi. Rečeno je da bi najbolja promocija određenih pastoralnih sadržaja bila kada bi povjerenik ili voditelj ureda došao u župu slaviti misu s vjernicima i predstavio im ured ili djelokrug rada svojega Povjerenstva, i na taj način motivirao župljane, a i župnika na djelovanje.

Povjerenici su naglasili da je potrebno mijenjati pristupe u radu i više koristiti dostignuća suvremene tehnologije, sažeti predavanja i frontalni rad, a ponuditi rad u radionicama i svjedočenja. Rad povjerenstava nastavit će se i u sljedećoj pastoralnoj godini ustaljenim rasporedom u nastojanju da se susreti oplemene gore iznesenim idejama.