Budi dio naše mreže
Izbornik

Đakovo: Održane Konferencije kućnih poglavarica

Đakovo (IKA)

U samostanu Milosrdnih sestara Svetoga Križa u Đakovu 11. i 12. veljače 2023. godine održane su Konferencije kućnih poglavarica na temu „Duhom Božjim pokrenute kao hodočasnice na putu“.

Prvoga dana, u subotu, provincijalna glavarica s. Valerija Široki uputila je sudionicama riječi pozdrava i zahvale. „Zahvaljujem na vašoj spremnosti i odazivu. Vjerujem da ste i same svjesne koliko je važna i odgovorna vaša služba u zajednici i Provinciji. Vi ste one koje, zajedno sa sestrama svoje zajednice, kreirate život u njoj i sudjelujete u poslanju koje nam je kao Družbi Milosrdnih sestara Svetoga Križa povjereno. Rečeno riječima naših Konstitucija (Čl. 52.): Zavjetovanjem smo se svjesno učlanile u zajednicu sestara Svetoga Križa i svjesne smo svoje odgovornosti za njezino poslanje“, poručila je.

Osvrnula se zatim na Generalni i Provincijalni kapitul. „Sutra, na završetku Konferencija, svaka sestra u zajednici dobit će Dokument Generalnoga kapitula „Duhom Božjim pokrenute hrabro na putu“. Tijekom Generalnoga kapitula tu smo temu doživjele kao poziv i ujedno kao izazov da uvijek iznova u sebi stvaramo prostor Duhu Svetomu i njegovu djelovanju te tako prepoznajemo kamo nas on želi voditi. Činimo to kako nas misao vodilja Vizije poučava: pažljivo − gorljivo – kreativno – usprkos svoj krhkosti. Kako smo već čule, u radu Generalnoga kapitula prvi put usvojena je zajednička Vizija Družbe 2028. Svaka sestra primila je Viziju. Promolimo ju i radimo na njoj jer ona je sažetak rada cijelog Generalnoga kapitula. Rekli smo da je ona program Družbe za sljedećih šest godina“, kazala je s. Valerija.

Konferencijama su prethodile duhovne vježbe pod vodstvom o. Stjepana Vidaka, OCD, a kao uvod u rad Konferencija o. Stjepan održao je predavanje o temi „Međusobna povezanost u zajednici kroz ljudsku, vjerničku i redovničku dimenziju“. Podsjetio je da su najčešći razlozi za krize u zajednicama međuljudski odnosi. Pozvao je sestre da si postave pitanje: „Zašto smo to što jesmo? Zašto smo u ovom staležu?“ Potaknuo je zatim na promišljanje o vraćanju na temeljne vrijednosti: ljubav, požrtvovnost, samozataja. Nakon predavanja i diskusije, slijedilo je klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Prije početka poslijepodnevnoga rada, kućne su poglavarice pohodile grob blagopokojne majke M. Amadeje Pavlović i preporučile joj potrebe sestara, zajednica, Provincije i Kongregacije, kao i potrebe Crkve i svijeta.

U nastavku rada Konferencija prikazale su izvješća iz zajednica te na koji način su obilježavale 26. u mjesecu (dan majke M. Amadeje). Zaključile su da bi bilo dobro imati zajednički obrazac molitve majci M. Amadeji koji bi se u zajednicama redovito molio. U radu u skupinama sestre su se osvrnule na život zajednica glede ljudskih, vjerničkih i redovničkih vrijednosti.

U nedjelju, nakon svečane mise, u nastavku rada uslijedila su izvješća i diskusije o aktualnim događanjima u Provinciji i ekonomskom stanju.

Osim kućnih poglavarica iz zajednica u Hrvatskoj, bile su prisutne kućne poglavarice iz Regije Kosovo, kao i regionalna poglavarica s. M. Lindita Dedaj.