Budi dio naše mreže
Izbornik

Đakovo: Pripravni susret sa svećenicima ususret kanonskim pohodima u 2024. godini

Đakovo (IKA/TU)

U Nadbiskupskom domu u Đakovu u srijedu 29. studenoga održan je pripravni susret sa svećenicima župa u kojima će sljedeće godine biti kanonska vizitacija, objavio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

U okviru kanonskoga pohoda župnim zajednicama, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić i pomoćni biskup Ivan Ćurić pohodit će u 2024. godini župne zajednice Baranjskog, Čepinskog, Osječkog istočnog i Osječkog zapadnog dekanata. Tim povodom u dvorani za susrete Nadbiskupskog doma u Đakovu u srijedu, 29. studenoga 2023. održan je sastanak biskupa-pohoditelja, supohoditelja-pratitelja te ravnatelja Ustanove za uzdržavanje klera (UZUK) sa župnicima župa u kojima će biti kanonski pohod.

Susret je održan u svrhu same pripreme kao i u svrhu utvrđivanja datuma kanonskoga pohoda pojedinoj župi. Dotaknuta je tema duhovne i administrativne pripreme kao i novi sadržajni naglasci u odnosu na dosadašnje kanonske pohode.

O pregledu ekonomskog poslovanja govorio je preč. Mato Gašparović, ravnatelj UZUK-a. Ponovio je važnost župne dokumentacije vezane uz župne nekretnine i druga vremenita crkvena dobra kao i vođenje evidencije župljana, darovatelja za lukno, investicije i imovnika župe. Nadbiskup Hranić je naglasio kako će u tom kanonskom pohodu naglasak biti na susretima biskupa s pojedinim skupinama vjernika, napose odraslih, i suradnika u župi, tj. s odborima povezanim sa župnim pastoralnim vijećem te s redovitim katehetskim skupinama, s članovima ekonomskog vijeća te s drugim suradnicima i nositeljima pojedinih službi unutar župne zajednice.

Pred kraj susreta nadbiskup Hranić i biskup Ćurić su se dotakli nekih praktičnih tema nakon čega su uslijedila konstruktivna pitanja župnika te dogovor oko termina kanonskog pohoda.