Budi dio naše mreže
Izbornik

Đakovo: Proslavljen Dan vojne kapelanije Marije Pomoćnice

Đakovo (IKA)

Vojna kapelanija u Đakovu „Marija pomoćnica“ proslavila je u srijedu 24. svibnja svoju nebesku zaštitnicu misnim slavljem koje je, povodom Dana kapelanije, predvodio vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj Jure Bogdan, objavljeno je na mrežnoj stranici Vojnog ordinarijata u RH.

„Ovaj dan nam je dar kada slavimo našu nebesku zaštitnicu iako je dosta naših djelatnika na terenu. Mi znamo kome trebamo povjeriti svoje živote i svoj rad: nebu, Gospodinu i našoj nebeskoj zaštitnici“, rekao je u uvodnom govoru vojni kapelan i dekan vlč. Vladislav Mandura te je u svoje ime i uime zamjenika zapovjednika vojarne bojnika Ivice Đurkovića pozdravio sve pripadnike tenkovske bojne „Kune” i djelatnike vojarne u Đakovu, vojne i policijske kapelane, subraću svećenike iz Đakova i okolice te vojnog ordinarija Juru Bogdana koji je, kako je rekao, došao uputiti riječi ohrabrenja za životne izazove.

Biskup Bogdan zahvalio je na riječima pozdrava i svima čestitao blagdan Marije pomoćnice i Dan vojne kapelanije, izrazivši zadovoljstvo što je mogao predvoditi misno slavlje. Okupljenima je u propovijedi istaknuo kako je Isus utemeljio svoju Crkvu na dvanaestorici apostola. Nakon što je jedan otpao, nakon Uzašašća, jedanaestorica su zajedno s njegovom majkom nastavili moliti Duha Svetoga kojega je obećao, Duha koji će ispuniti njihova srca i dati im snagu da nastave njegovo djelo. Učenici su, naime, bili svjesni da zbog svojih ljudskih ograničenosti i nedostataka trebaju Božju pomoć.

„U Devetnici Duhova, nakon svetkovine Uzašašća Gospodinova, slavimo blagdan naše nebeske zaštitnice Blažene Djevice Marije, pomoćnice kršćana. Prva poruka koju je uskrsli Krist Gospodin uputio ženama koje su u nedjelju na Uskrsno jutro došle pogledati grob jest: ‘Ne bojte se’. Prilazi im On sam, Uskrsli, sa svojim proslavljenim tijelom i veli im: ‘Ne bojte se’. Preko žena – Marije Magdalene i druge Marije – taj pozdrav Gospodin upućuje i svima nama. Svima nama On govori: ‘Ne bojte se!’ Ove dvije žene na grob su Gospodnji došle, u osvit prvog dana u tjednu. Došle su tužne i žalosne zbog Učiteljeve smrti, jer na grob se ne dolazi radovati nego tugovati. Došle su sa svojim strahovima i tegobama. Došle su zasigurno razočarane jer je Učiteljev život tako tragično završio“, istaknuo je biskup.

„One nakon njegove smrti na križu nisu imale vremena niti da mu iskažu počast kakvu su Židovi iskazivali svojim pokojnicima jer se približavala subota. I zato sada dolaze na grob s nakanom da pomažu Isusovo mrtvo tijelo.  Ali, što se događa? Anđeo Gospodnji im navješćuje da je Isus Raspeti i na križu umrli, koga su one tražile – uskrsnuo! A onda im se i On sam, uskrsli Gospodin, ukazuje. I sve se mijenja. Odlazak na grob, postaje susret sa novim životom. Grob više nije mjesto tugovanja, nego neizmjerne radosti. Tužni i diskretni odlazak na grob koji je trebao biti zavijen tišinom i orošen, suzama, transformira se, završava povratkom ispunjenim radošću, u hitnji da se taj susret i poruka prenese drugima. Grob je prazan, Isus je živ; praznina je ispunjena životom, štoviše puninom života, smrt više nema posljednju riječ. Gospodin nas susreće i hrabri, poručuje nam ‘Ne bojte se!’“, naglasio je propovjednik.

„Draga braćo i sestre, ovo je prva poruka temeljnog i središnjeg blagdana naše vjere Kristova uskrsnuća: Isus je Bog, Isus je čovjek, Isus je Bogočovjek, prošao je kroz tamu smrti i groba. On je živ i otvara perspektivu svakom ljudskom biću, jer grob nije konačno mjesto gdje ljudski život završava. I mi smo u našem životu često poput ovih dviju žena. I tužni i slomljeni i razočarani, obeshrabreni. Teško nam je, i život nas sa svih strana pritišće svojim tegobama i izazovima. I mi često odlazimo na mjesta našeg tugovanja, jer smo ljudi i sve nas ono teško i tragično duboko dira. Ali na tom našem putovanju prilazi nam živi, Uskrsli Gospodin, i poručuje nam: ‘Ne bojte se’. On je živ, On je s nama, prilazi nam, hrabri nas i tješi. Tješi nas onom utjehom kojom nas može utješiti samo Bog! Taj nam Gospodnji uskrsli pozdrav i danas navješćuje Kristova Crkva. Ona nas pozdravlja i u Kristovo ime nas tješi pozdravom: ‘Ne bojte se!’“, naglasio je biskup.

Ovdje nam i danas, istaknuo je, odzvanjaju riječi svetog Ivana Pavla II, velikoga marijanskog pape, koje je on izrekao na početku svoje papinske službe 22. listopada 1978. na Trgu svetog Petra u Rimu. A tada je rekao riječi koje su obišle svijet: „Ne bojte se! Otvorite, štoviše, širom otvorite vrata Kristu! Neka se njegovoj spasonosnoj snazi otvore državne granice, ekonomski i politički sustavi, široka polja kulture, uljudbe i razvoja. Ne bojte se! Krist zna što je u čovjeku. Samo on to zna! Tako često danas čovjek ne zna što je u njemu, u dubinama njegova uma i srca. Tako je često nesiguran o značenju života na ovoj zemlji. Salijeće ga sumnja, koja se pretvara u beznađe. Stoga od vas tražim, molim vas ponizno i s povjerenjem, dopustite Kristu da govori čovjeku. Samo on ima riječi života, da, vječnoga života.“

Papa Franjo, dodao je biskup, u onim strašnim trenucima pandemije koja nas je sve jako pogodila, u molitvi na praznom Trgu sv. Petra 27. ožujka 2020., svima nam je poručio: „Početak vjere je svijest o tome da nam je potrebno spasenje. Nismo sami sebi dovoljni, sami tonemo: trebamo Gospodina kao drevni moreplovci zvijezde. Pozovimo Isusa u lađe našega života. Predajmo mu svoje strahove da ih On pobijedi. Poput učenika iskusit ćemo das njim na lađi nećemo doživjeti brodolom. Jer to je snaga Božja: okrenuti na dobro sve što nam se događa, pa i loše stvari. On donosi spokoj u naše oluje, jer s Bogom život nikada ne umire.“

Biskup je zatim govorio o blagdanu Marije Pomoćnice. „Ovaj Gospin blagdan Marije Pomoćnice ima osobito snažnu baš tu dimenziju: dimenziju utjehe i ohrabrenja, dimenzije ponovnog pronalaska smisla i ponovnog pronalaska života i životne nade, tjelesnog i duhovnog ozdravljenja. Nismo sami na životnom putu. I to se događa često baš onda kad se čini da je sve potonulo, da je sve gotovo, da više ništa nema smisla. Kad smo mi poput ovih žena koje dolaze na grob, upućeni na svoje poteškoće, probleme, praznine i razočaranosti, prilazi nam Krist Gospodin, On koji je živ, i ohrabruje nas i danas ovdje, i govori nam: ‘Ne bojte se!’ Poručuje nam to preko svoje Majke koja je najbolja posrednica i najbolji tumač njegove poruke. To osjećamo mi, to osjećaju stotine milijuna kršćana Marijinih štovatelja. Marijine crkve i svetišta, kapelice diljem svijeta milosni su izvor Božje utjehe i ohrabrenja koje Bog obilato izlijeva na rijeke onih koji Mariji dolaze i Bogu se utječu. Marija, Isusova Majka, ona Bezgrješna Djevica poznaje, prima i svome Sinu posreduje naše molitve, naše želje, naše nakane. Ona je onaj, grad Božji u kojemu pravednost prebiva. Ona, koja je u svojem krilu začela i nosila Božjeg Sina i tako doista postala, Šator Božji s ljudima- ona to najbolje zna!“

„Sjetimo se zgode nakon Uzašašća kada su učenici sišavši s Maslinskog brda zajedno s Blaženom djevicom Marijom molili snagu odozgor, molili Duha tješitelja koji će ih osposobiti i dati im životnu snagu da sve ono što su proživjeli mogu nastaviti svjedočiti svim narodima po cijelom svijetu: Tko je Isus – zašto je Isus došao? Tko je Isus – zašto je Isus umro na križu? Tko je Isus i tko je njegova majka koja majčinski s njima moli i sudjeluje u djelu otkupljenja njezinoga sina? Draga braćo i sestre, ovo razmišljanje o Blaženoj djevici Mariji koja je suputnica svih kršćana, potiče nas da nastavimo apostolski živjeti u vjeri, moliti i djelovati u svome životnom poslanju, a ona koja je posrednica, zagovornica i pomoćnica neka nam u tome pomogne“, zaključio je propovijed vojni biskup.

Vlč. Vladislav Mandura zahvalio je na molitvenom zajedništvu biskupu, svećenicima, zamjeniku zapovjednika vojarne, časnim sestrama, te svima koji su sudjelovali u pripremi i proslavi Dana vojne kapelanije. Biskup Bogdan ponovno je poručio ono što duboko u srcu osjeća, a to su Isusove riječi: „Hrabri budite, ja sam pobijedio svijet“ (Iv 16, 33) „Koliko god nam se može činiti u ovome svijetu da nije lagano ostati čovjek kao moralan i etičan kršćanin, ne bojte se, s Marijom koja moli s učenicima i s vjerom u Isusa koji je živ, Crkva je kročila dvadeset stoljeća i ide naprijed. To je vjera naša. Bog je htio nas, danas u ovome prostoru, vremenu, narodu, kao svoje učenike i tu izvršimo svoje poslanje na ljudskoj, profesionalnoj i kršćanskoj razini po savjesti, radeći zajedno sa svojim Bogom u vjeri“, zaključio je biskup Bogdan. Misno slavlje pjevanjem su animirale Milosrdne sestre svetog Križa iz Đakova, objavljeno je na mrežnoj stranici Vojnog ordinarijata u RH.