Budi dio naše mreže
Izbornik

Dan Augustina Kažotića na 15. Danima hrvatskih svetaca i blaženika

Križevci (IKA)

Na 15. Danima hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima u petak 26. svibnja 2023. obilježen je dan najstarijeg hrvatskog blaženika Augustina Kažotića, u povodu 700. obljetnice njegove smrti.

Drugoga dana programa 15. Dana hrvatskih svetaca i blaženika slavljena je misa u čast bl. Augustinu Kažotiću kojoj je prethodio pripremni program, te je premijerno izvedena dramsko-scenska igra „Augustin“.

Starješina dominikanskog samostana u Starom Gradu na Hvaru iz roda Kažotićevih fr. Ante Kazoti uvodno je, s dominikanskim bogoslovima Jakovom Vukovićem i Leonardom Matinovićem, predstavio Kažotićev životopis, od njegova rođenja u Trogiru, dominikanske formacije, preko ređenja za biskupa i njegova bogatog djelovanja kao zagrebačkog i na kraju lucerskog biskupa. Interpretirali su Kažotiću posvećene stihove te predmolili molitvu za Kažotićevo proglašenje svetim, kao i Kažotićevu molitvu prije slavljenja mise. Glazbeno je pretprogram, kao i misno slavlje, obogatio zbor „Hrid“ koji djeluje u dominikanskoj župi Kraljice svete krunice u zagrebačkoj Željezničkoj koloniji (Borongaj).

Misnim slavljem predsjedao je varaždinski biskup Bože Radoš. Suslavili su župnik domaćin preč. Stjepan Soviček, grkokatolički svećenik o. Mladen Mikulić te oci dominikanci. Uz brojne okupljene vjernike sudjelovale su i sestre dominikanke Slavka Sente i Marta Turi.

Uvodno je biskup Radoš govorio o hrvatskim svecima i blaženicima kao zvijezdama koje se danas slavi. Najstarijega hrvatskog blaženika Augustina Kažotića nazvao je dobrim pastirom Crkve zagrebačke. „Kažotić je u svojoj Zagrebačkoj Crkvi 20 godina bio dobri pastir, kao biskup je činio mnoga dobra djela i bio znak Božje ljubavi prema vjernicima. Ipak, prijelaz u vječnost doživio je svijetleći kao biskup u južnoj Italiji u Luceri“, istaknuo je biskup Radoš.

Naglasio je da je bl. Kažotić svako svoje djelovanje uobličio u izričaj Božje blizine. „Bog je Kažotiću bez iznimke uvijek bio na prvom mjestu“, zaključio je.

Na kraju mise je u ime organizatora biskupu, ostalim sudionicima i vjernicima zahvalila predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ Tanja Baran. Rekla je da se izniman jubilej poput Kažotićeva – 700 godina od smrti – doživi jednom u životu. Izrazila je žaljenje što u prigodi velikog jubileja Kažotić ne doživljava kanonizaciju, te je pozvala na daljnju molitvu na tu nakanu te na zauzetije promicanje štovanja najstarijega hrvatskog blaženika, ključne osobe hrvatskoga srednjovjekovlja, najuglednijeg Hrvata s kraja 13. i početka 14. stoljeća.

Uslijedila je premijerna izvedba dramsko-scenske igre „Augustin“ Glumačke družine „Ozana“ iz Visokog kraj Novog Marofa. Pod mentorstvom dramskog pedagoga Tibora Martana kao višegodišnji promicatelji životopisa hrvatskih svetaca i blaženika su kroz dramski izraz prikazali svoje viđenje poruke Kažotićeva života.

Cjelokupan program iz križevačke župne crkve sv. Ane mogao se pratiti preko Facebook stranice portala prigorski.hr, Hrvatskoga katoličkog radija, Radio Marije i Glasa Koncila.

Organizatori 15. Dana hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima su Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ i križevačke župe sv. Ane te Blažene Djevice Marije Žalosne i sv. Marka Križevčanina.

Deteljnije o Danima može se pronaći na mrežnim stranicama: www.kranjcic.hr i www.sveci.kranjcic.hr.