Budi dio naše mreže
Izbornik

Dan Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića u Dubrovniku

Dubrovnik (IKA)

Biskupijska klasična gimnazija Ruđera Boškovića u Dubrovniku na dan rođenja Ruđera Boškovića, u srijedu 18. svibnja, proslavila je svoj dan svečanom misom koju je u crkvi Sv. Ignacija predvodio dubrovački biskup Roko Glasnović i prigodnim učeničkim programom.

Biskup je na početku čestitao okupljenim učenicima, profesorima, nastavnom osoblju i roditeljima Dan škole i uputio zahvalu Gospodinu te istaknuo kako je važno sjetiti se dobročinstva koje je Bog učinio i zahvaliti na njima. Podsjetio je na Isusove riječi iz evanđeoskog ulomka: „Ja sam istinski trs, a Otac moj – vinogradar“ te dodao kako sv. Ivan navodi i Isusove riječi: „Bez mene ne možete ništa učiniti”.

Propovjednik je poručio kako bez Isusa Krista ništa neće valjati i biti autentično te kako će možda biti ostvariv prividni uspjeh. „U našoj kršćanskoj egzistenciji Krist je temeljni nositelj smisla života, značenja čovjekove egzistencije, a to je božanska i ljudska tajna“, rekao je mons. Glasnović te dodao kako „samo onaj koji ostaje u Isusu daje rod“.

„Ostati u njegovu nauku sa sobom povlači ostati učenikom. Ako želimo biti Isusovi učenici moramo s ozbiljnošću uzeti njegove riječi i ljubiti“, poručio je biskup.

Prigodni program koji je uslijedio nakon mise, koji je koordinirala profesorica Mirjana Žeravica, vodili su maturanti Antonija Bračun i Đivo Šimunović. U glazbenom dijelu nastupila je klapa klasične gimnazije pod vodstvom profesorice Marije Manjić. Izveli su napjeve „Zdrava Devica” i „Maslina je gora”. Pjesmu „Sve što si imala” recitirao je učenik Đivo Šimunović, a pjesmu „Slagat ću” učenica Antonija Bračun.

Istaknuli su se uspjesi klasičara i izvrsni rezultati koje su postigli na svim poljima rada. Na kraju programa okupljenima su se obratili ravnatelj gimnazije don Josip Lebo i biskup Glasnović.