Budi dio naše mreže
Izbornik

Dan branitelja Sisačko-moslavačke županije

Sisak (IKA)

Misu zadušnicu za sve poginule, umrle i nestale branitelje, a u povodu Dana branitelja Sisačko-moslavačke županije, predvodio je u petak 18. listopada u katedrali Uzvišenja Sv. Križa u Sisku generalni vikar mons. Marko Cvitkušić.

U koncelebraciji bili su katedralni župnik preč. Marko Karača kao i vojni kapelan iz Petrinje vlč. Branko Čagelj.

Uz vjernike, predstavnike Hrvatske vojske i policije, branitelje, obitelji poginulih i nestalih misi je nazočilo i izaslanstvo Sisačko-moslavačke županije predvođeno županom Ivom Žinićem te predstavnik ministra obrane general pukovnik Drago Matanović, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske.

U propovijedi mons. Cvitkušić je naglasio da je Isus svoj život i poslanje stavio u službu bližnjih. „To je činio i sv. Luka, evanđelist koga se danas spominjemo, a taj je zadatak dao i svim svojim učenicima“, rekao je.

Po njegovim riječima, naši su branitelji u Domovinskom ratu stavili svoj život u službu Domovini i odlučno i junački branili hrvatsku grudu i hrvatski narod od srpske agresije. „U obranu Domovine naši su branitelji išli s ljubavlju, nošeni vjerom u pobjedu, s pouzdanjem u Božju pomoć, praćeni molitvama hrvatskog naroda. Zahvaljujući našim dragim braniteljima, Hrvati su ostvarili svoj tisućljetni san: svoju samostalnost. Kakva će nam ona biti, to ovisi o svima nama. Ali ne smijemo klonuti duhom, ako ima financijskog, političkog, moralnog i duhovnog kriminala. Mi vjerujemo da je naša Domovina naš sretan dom koji želimo izgrađivati u istini i pravednosti, u poštenju, marljivim radom i svojom požrtvovnošću“, rekao je mons. Cvitkušić.

Propovjednik je istaknuo „da nas naši mrtvi branitelji zadužuju da nastavimo boriti se za istinu, pravdu i dostojanstvo hrvatskog čovjeka“. Sve nazočne pozvao je i na molitvu za sve žive, poginule i nestale hrvatske branitelje da im Gospodin udijeli vječnu nagradu, ali „i za sve nas da budemo hrabri i časni u vršenju svojih obveza i svojih prava“.

Prije mise na Gradskom groblju Viktorovac, kod spomen-križa za poginule hrvatske branitelje, izaslanstva su položila vijence i svijeće te je održana i zajednička molitva koju je predvodio župnik sisačke župe Pohoda BDM vlč. Ivan Grebešić.