Budi dio naše mreže
Izbornik

Dan gospićkih žrtava

Gospić (IKA )

Gospić, (IKA) – Po ustaljenoj praksi, s posebnim poticajom gospićke podružnice Hrvatskog društva političkih zatvorenika, u Gospiću je 4. travnja upriličena komemoracija u povodu Dana gospićkih žrtava. Naime, toga dana 1945. godine partizani su po ulasku u grad likvidirali gotovo sve muškarce, a pogubljenja su nastavljena dugo vremena poslije završetka II. svjetskog rata.
U sklopu komemoracije, Gospićani su najprije u Kaniži kod glavnoga križa zapalili svijeće i pomolili se za sve stradale, a potom su isti obred, koji je vodio mons. Mile Čančar, gospićki župnik i dekan, uz asistenciju đakona Dina Ručića, obavili na mjestu neuređene i neobilježene masovne grobnice kod nekadašnje vojarne u Kaniži, gdje je u II. svjetskom ratu bila tzv. lauf-graba u koju je bačen neutvrđen broj Gospićana tada ubijenih, među kojima je i gospićki župnik dr. Dragutin Kukalj (46).
Zatim je za sve pogubljene u tome ratu i poraću služena misa koju je u katedrali predvodio mons. Čančar, a nakon toga su se svi zajedno uputili do gradskog groblja Sv. Marije Magdalene. Tu su se, uz ogradu na kojoj je podignuto skromno spomen-obilježje partizanskim žrtvama koje su pobijene i pokopane izvan groblja, na mjestu preko kojega je prevučen debeli sloj asfalta, ponovno pomolili i zapalili svijeće.
Predsjednik gospićke podružnice političkih zatvorenika Ivo Vukić iznio je povijesni prikaz tragičnih zbivanja i stanje u Gospiću u doba stradanja. Toga dana, 4. travnja prije 66 godina, izvršen je pravi pokolj: na tisuće ljudi bilo je pobijeno, zarobljeni su strijeljani na različitim lokacijama, a potom su 48 sati ubijani svi muškarci stariji od 16 godina, koji se nisu uspjeli ili nisu htjeli povući, jer nisu osjećali nikakvu krivnju. Nažalost, ubijani su bez razlike žene i nedorasli mladići i djevojke, istaknuo je Vukić. Arhivska građa o tome u Hrvatskoj je uništena, a ostalo je sačuvano oko dva posto, no i to je dobrim dijelom falsificirano. Iz sačuvane zatvorske knjige Vojnog suda komande ličkog područja za 1945. i sudskih knjiga Okružnog suda u Gospiću od 1945. do 1953., koje se čuvaju u Državnom arhivu Gospić, Vukić je prepisao brojčane podatke i saznao da je na smrtnu kaznu osuđen 451 politički uznik, na vremenske kazne 915 uznika, ali za njih 142 nije upisan nadnevak suđenja niti kazna. Ukupno je osuđeno 1508 političkih uznika.
U molitvu i odavanje počasti svim navedenim žrtvama uključeni su također posmrtni ostaci žrtava čije su kosti iskopane rovokopačom prije nekoliko godina i koje su privremeno pokopane kod grobnice Senjskih žrtava, kao i mučenica sestra Žarka Ivasić, koja je strijeljana u svibnju 1946. uz kapelu na samome groblju, a za koju je nedavno pokrenut postupak proglašenja blaženom i svetom.