Budi dio naše mreže
Izbornik

Dan hrvatskih branitelja u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA)

Program Dana hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije započeo je u petak 16. rujna misnom za sve umrle, poginule i nestale hrvatske branitelje u kapeli Sv. Ane u Tvrđavi u Slavonskom Brodu.

Euharistiju je predvodio vlč. Anđelko Cindori, župnik Župe Gospe Brze Pomoći na čijem se području nalazi ta kapela. Crkva je toga dana slavila sv. Ciprijana i Kornelija, prve kršćanske mučenike, te je vlč. Cindori istaknuo da je krv mučenika sjeme kršćanske vjere te naglasio da su to upravo bili i hrvatski branitelji, davši ono najvrijednije što su imali – svoje živote za slobodu Hrvatske.

Kako su poslije mise predstavnici Brodsko-Posavske županije, Grada Slavonskog Broda i udruga proisteklih iz Domovinskog rata položili cvijeće i zapalili svijeće kod spomen-obilježja svim poginulih braniteljima, vlč. Cindori je pojasnio da to nije tek izvanjski čin kojim želimo izvršiti svoju građansku dužnost, nego si time trebamo posvijestiti vjeru u uskrsnuće.

„I dok budemo polagali vijence i palili svijeće, neka to bude s vjerom u srcu da to živo cvijeće je simbol života, a ta svijeća simbol uskrsloga Krista koji je pobijedio smrt i uskrsnuo na novi života. Svi oni koji vode našu domovinu to bi trebali imati na pameti i na prvom mjestu u svome životu – zauzimati se za život koji je najveća vrijednost“, rekao je, uz ostalo,  vlč. Cindori. Naglasivši da je misa najveći dar koji možemo dati braniteljima, upozorio je da ih ne smijemo zaboraviti jer njihova žrtva treba biti odraz naše vjere.