Budi dio naše mreže
Izbornik

Dan makedonskog Caritasa

Skoplje (IKA)

U povodu Dana makedonskog Caritasa, u ponedjeljak 5. prosinca skopski biskup i strumičko-skopski eparh Kiro Stojanov slavio je misu u kapeli u Caritasovoj zgradi u Skopju.

Koncelebrirali su direktor Caritasa protojerej stavrofor dr. Zoran I. Stojanov, otac Vančo Nazov i otac Ilija Stojanov. Misi su nazočili djelatnici i volonteri makedonskog Caritasa.

Na početku propovijedi biskup Stojanov pozdravio je nazočne i istaknuo da je bit života i vjere ljubav, kako kaže sveti Ivan: „Bog je ljubav“ (1 Iv 4,8;16), pojašnjavajući da je Bog koji je ljubav pokazao svoju ljubav prema čovjeku time što se utjelovio i rodio kao jedan od nas. Nadalje, biskup Stojanov je rekao: „Tome se svi radujemo! Zašto biste se inače radovali Božiću? Radujemo se jer doživljavamo Boga koji se darovao iz ljubavi prema čovjeku, prema nama. Međutim, potrebno je prihvatiti Božju ljubav. Poučio nas je dvjema najvećim zapovijedima (usp. Mt 22,38-39). Dobro znamo da ljubav prema Bogu odgovara ljubavi prema čovjeku. Kako se može voljeti Boga, a mrziti čovjeka ili kako se može voljeti čovjeka, a da se ne ljubi njegov Stvoritelj? Sve to mi jako dobro znamo, ali naš problem je što naše znanje ponekad teško dopire do srca. (…) Mi to razumijemo iako to možda ne živimo. Ali često pogrešno tumačimo ljubav prema bližnjemu. Sveti Pavao, apostol naroda, reći će: ‘Ljubav ne čini zla bližnjemu’ (Rim 13,10). Često padamo na tom ispitu.”

Biskup Stojanov istaknuo je kako postoje tri dara za koja Bogu trebamo biti zahvalni, a to su dar samoprihvaćanja, dar vjere i dar suradnje s Bogom, pojašnjavajući te darove: „Prvi je dar prihvaćanje samoga sebe. Često ne znamo kako voljeti sebe; ne znamo prihvatiti taj dar jer ne cijenimo Božji dar u sebi i ne zahvaljujemo Bogu na daru života. Drugi je dar vjere. Biti vjernik čini čovjeka jačim, stabilnijim, hrabrijim, smirenijim, sigurnijim u sebe. Treći dar je suradnja s Bogom. Pozvani smo surađivati s Bogom, a kako bismo trebali surađivati? Čovjek često bježi od Boga, ali i od samoga sebe. ‘Prigovaramo’ onima od droge, ovisnosti, rastrošnosti… Sve se to događa ljudima koji umjesto da ga traže, bježe od Boga jer ne prepoznaju dar Božji u sebi. Kako dostojanstveno kaže sveti Ivan: ‘(…) sinovima Božjim zovimo se i jesmo’ (1 Iv 3,1). Ako smo djeca Božja, onda smo ljubljena djeca, ako smo ljubljeni, onda moramo ljubiti! Zašto ne znamo cijeniti taj Božji dar u nama?“

Istaknuvši kako Caritas „želi u nama probuditi vjersku svijest“, kazao je kako vjera mora biti konkretna i djelotvorna, a konkretnost i djelotvornost se izražava ljubavlju te dodao: „Odlike ljubavi su mnoge, a najljepša je strpljivost. Kako mogu biti strpljiv s drugim ako nisam sa samim sobom? Koliko puta smo nestrpljivi sami sa sobom. Djelotvorna ljubav se uči kroz strpljenje i to je najvažnija lekcija u njenom životu. Stoga, tko nije naučio voljeti, život mu je prazan. Najvažnija stvar u životu je naučiti voljeti. Vidimo što nam je potrebno za ljubav: strpljenje, a ja bih dodao i žrtvu. Bog je rođen da se žrtvuje i da bude žrtvovan. Danas se s ponosom sjećamo, očekujemo jaslice i razmišljamo o tome što jaslice predstavljaju: neadekvatan smještaj, skromnost, otuđenost, požrtvovanost.”

Spominjući žrtvu koja je pokazatelj ljubavi, mons. Stojanov je rekao: „Krist se ne boji žrtve, on je svoju ljubav očitovao kroz žrtvu. I zato naučimo voljeti! Naučimo se žrtvovati! Naučimo darivati jedne druge! Gdje nema žrtve, nema ni ljubavi ni dara. I još nešto treba znati: sastavni dio ljubavi je poštovanje. Ako nema poštovanja, nema ni ljubavi. Najprije čovjek treba poštovati svetost Božjeg dara u sebi, a onda će tu svetost prepoznati i u drugima. Ako nemamo taj dar u sebi, onda ga ne prepoznajemo ni u drugoj osobi. ‘Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe’ (Mt 22,39) paralelno s onim: ‘Ako nisi učinio jednome od ove najmanje braće, ni meni nisi učinio’ (Mt 25,45). Pozvani smo to činiti, i to s ljubavlju i žrtvom, a što god činimo, činimo za Krista.“

U povodu Dana makedonskog Caritasa, biskup Stojanov čestitao je ravnatelju makedonskog Caritasa, suradnicima i svim članovima, volonterima i donatorima Caritasa, ujedno izrazivši iskrenu zahvalnost za njihovu neizmjernu ljubav prema Bogu i bližnjemu kao i za njihovu djelotvornu aktivnost i požrtvovnost.

Propovijed je biskup Stojanov zaključio riječima: „Ovom misom molim Svemogućeg Gospodina Boga da vas obdari svakom raspoloživošću i poštovanjem prema najpotrebitijim i najranjivijim kategorijama ljudi, a da sve to podupire majčinskom ljubavlju naše Nebeske Majke Marije, moleći je da izmoli blagoslov od svoga Sina i našega Spasitelja Isusa Krista za sve vas koji se nesebično žrtvujete za Boga i bližnjega.”

Na kraju misnog slavlja ravnatelj makedonskog Caritasa protojerej stavrofor vlč. dr. Zoran I. Stojanov je zahvalio mons. Kiri Stojanovu kao i svim djelatnicima, volonterima i donatorima Caritasa.