Budi dio naše mreže
Izbornik

Dan Odjela za komunikologiju Hrvatskoga katoličkog sveučilišta

Zagreb (IKA)

Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu na svetkovinu Blagovijesti, u četvrtak 25. ožujka, obilježen je Dan Odjela za komunikologiju.

U Sveučilišnoj kapeli misu je predslavio generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije i docent na HKS-u vlč. Krunoslav Novak.

Misu su suslavili rektor HKS-a vlč. Željko Tanjić i pročelnik Odjela za komunikologiju vlč. Jerko Valković.

Nakon mise, u dvorani „Blaženi Alojzije kard. Stepinac“ obilježavanje je nastavljeno prigodnim programom što su ga osmislili studenti Odjela.

Na početku su se prigodnu riječ uputili rektor Tanjić i pročelnik Valković.

„Današnji dan je svečan i važan za našu sveučilišnu zajednicu, a posebice za naš Odjel za komunikologiju koji je s radom započeo u akademskoj godini 2015./2016. i u prošloj akademskoj godini s ponosom i radošću ispratio prve svoje prve studente kao magistre. Veliko je to postignuće za naše Sveučilište i za Odjel za komunikologiju jer se time na najbolji način vidi ono što smo svi uložili u rast, odgoj i obrazovanje naših studenata i sve ono što su nastavnici i studenti kroz godine studiranja postigli“, rekao je tom prigodom rektor Tanjić.

„Danas slavimo Blagovijest, svetkovinu Navještenja“, kazao je, dodavši da su slavljem mise „Odjel, sve njegove nakane i potrebe stavili u molitveno središte, u srce života Crkve i pod zaštitu Nebeske Majke. Čuli smo kako njoj Anđeo poručuje da se ne boji. To je, rekao bih, poziv i nama koji po njenom primjeru živimo svoju vjeru i poslanje na našem Sveučilištu s ljubavlju i bez straha. I s tom ljubavlju i bez straha želimo razvijati naš Odjel i naše Sveučilište svjesni njegove važnosti upravo u ovim vremenima kada ima toliko komunikacijskih kanala, a čini nam se da nikada nije bilo manje komunikacije. Marija nam poručuje i svjedoči kako blaga vijest može prožeti i mijenjati živote odnose i povijest.“

Kao zadaću studenata Odjela i HKS-a istaknuo je da „znanstveno, stručno, ali na temelju kršćanski nadahnute antropologije – socijalnog nauka Crkve, daju svoj doprinos stvaranju odgovornog svijeta komunikacije i oblikovanju općeg dobra u izranjenom hrvatskom društvu“.

Naglasio je da su predstojeći izazovi sve veći te „traže ljude snažne osobnosti širokog znanja i stručnosti“. Stoga im je za primjer postavio poniznost i odlučnost Blažene Djevice Marije. Također im je posvijestio da „Riječ koja je utjelovljeni Krist daje značenje i smisao svim našim riječima“.

Potom je pročelnik Odjela prof. dr. sc. Valković iznio podatke o trenutnoj statistici i nekim događajima u protekloj godini. Na Odjelu trenutno studira 242 studenata. Zaposleno je 15 nastavnika, a s vanjskim suradnicima ukupno ih je 33. Podsjetio je da je prošle godine studij komunikologije uspješno završila prva studentica. Također je nabrojio protekla napredovanja nastavnika te imenovanje dr. Novaka generalnim tajnikom HBK, zbog čega ga je na mjestu zamjenika pročelnika Odjela za komunikologiju zamijenio dr. sc. Anto Mikić.

Nakon uvodnih riječi, izrečena su priznanja studentima za najbolji akademski uspjeh, za najbolji diplomski rad i za izniman izvannastavni angažman u cilju promicanja Odjela za komunikologiju i struke. Među nagrađenim studentima je i suradnica Hrvatske katoličke mreže Hana Kilijan.

Uslijedio je studentski dio programa „Motaj kablove, gasi Teams“ u kojem su studenti podsjetili na događaje i aktivnosti u protekloj godini, čime je obilježavanje zaključeno.

Radi poštivanja epidemioloških mjera program obilježavanja emitiran je na službenom YouTube kanalu Hrvatskoga katoličkog sveučilišta.