Budi dio naše mreže
Izbornik

Dan posvećenog života proslavljen u Župi sv. Franje Ksaverskoga

Zagreb (IKA)

Dan posvećenog života proslavljen je u nedjelju, 5. veljače u Župi sv. Franje Ksaverskoga u Zagrebu, priređen u prigodi jubileja „100 godina franjevaca trećoredaca glagoljaša na Svetom Ksaveru u Zagrebu 1923. – 2023.“.

Na svečanom euharistijskom slavlju i prigodnom susretu okupile su se uz franjevce trećoredce iz ksaverskog samostana članice svjetovne ustanove Suradnice Krista Kralja i časne sestre iz više redovničkih zajednica koje žive i djeluju na podruju župe te redovnice iz zajednica s kojima franjevci trećoredci surađuju ili su surađivali tijekom stoljetne prošlosti samostana. Iz župe su sudjelovale školske sestre franjevke splitske Provincije, koje su već pedeset godina prisutne i djeluju na Svetom Ksaveru, školske sestre franjevke Bosansko-hrvatske provincije s Gornjeg Prekrižja, sestre Družbe Kćeri Milosrđa iz Mallinove ulice, milosrdne sestre Svetog Križa iz sjedišta Hrvatske biskupske konferencije, sestre Služavke Malog Isusa iz njihove generalne uprave i iz sjedišta Vojnog ordinarijata, sestre milosrdnice iz sjedišta Apostolske nuncijature te sestre bazilijanke iz Jurjevske ulice; osim njih sudjelovale su sestre Služavke Malog Isusa iz samostana na Kraljevcu i u Novoj Vesi, sestre Kćeri Milosrđa iz Šestina, Marijine sestre iz Durmitorske ulice te sestre uršulinke.

Euharistijsko slavlje predvodio je gvardijan fra Zvonimir Brusač, koji je u uvodu rekao: „Želimo s vjernicima ove župe proslaviti Dan posvećenog života, susresti se kao posvećene osobe i bolje se upoznati te vam u ovoj jubilarnoj godini zahvaliti za pomoć i suradnju, sada i u prošlim godinama stoljetne prisutnosti franjevaca trećoredaca na Svetom Ksaveru, u samostanu i u župama, ovdje i u Gračanima. Zahvalimo u ovoj euharistiji za sva Božja dobročinstva i darove započinjući skrušenom molbom za oproštenje.“

Na susretu u samostanskoj dvorani biskupa Srećka svaka je zajednica prikazala svoju prošlost i sadašnjost te djelovanje u Zagrebu. Na misi i susretu pjevao je zbor Služavki Malog Isusa zagrebačke Provincije; na bogoslužju ih je na orguljama pratio Javor Valjak. Prije domjenka u samostanskoj blagovaonici nazočnima se obratio provincijal franjevaca trećoredaca fra Ivo Martinović.