Budi dio naše mreže
Izbornik

Dan vjeroučitelja Đakovačko-osječke nadbiskupije i stručni skup

Gunja/Šumanovci (IKA)

Vjeroučitelji osnovnih i srednjih škola Đakovačko-osječke nadbiskupije okupili su se u četvrtak 1. rujna na Danu vjeroučitelja i stručnom skupu u organizaciji Katehetskog ureda Đakovačko-osječke nadbiskupije i Agencije za odgoj i obrazovanje - Podružnica Osijek u Svetištu Skrovite Gospe Šumanovačke na Šumanovcima.

Vjeroučitelje je dočekao župnik u Gunji i upravitelj svetišta vlč. Ivan Živić sa suradnicima i vjeroučiteljima koji su pokazali svu širinu i gostoprimstvo Cvelferije.

Izići na periferije

Susret je počeo molitvom krunice ispred Gospina kipa, a zatim je vlč. Živić izrazio radost što je Dan vjeroučitelja i stručni skup upriličen baš na Šumanovcima i to u Godini velikog jubileja – 650. obljetnice Svetišta Skrovite Gospe Šumanovačke. Istaknuo je kako je ovaj kraj za neke dosta udaljen, na periferiji, ali baš vjeroučitelji su pozvani izići na periferije jer za ljude ovog kraja ovdje je život, njihov početak svijeta koji ima toliko toga za darovati. Poželio je vjeroučiteljima da upiju mir i tišinu ovog Svetišta u prekrasnoj šumi i tako se osnaže za poslanje u novoj školskoj godini.

Uvodne riječi i temi skupa „Od iskustva Boga do poslanja ljudima“ izrekle su viša savjetnica za vjeronauk u Agenciji za odgoj i obrazovanje Podružnica Osijek Ankica Mlinarić i predstojnica Katehetskog ureda dr. Teuta Rezo. Istaknule su kako je u središtu susreta Božja riječ o Blaženstvima iz Matejeva evanđelja (Mt 5,1-16) koju će vjeroučitelji osluškivati, meditirati, kontemplirati po metodi Lectio divina i na temelju nje izreći svoje molitve. Njihovo iskustvo susreta s Božjom riječju sigurno će biti poticaj da takav način rada primijene i u radu s učenicima.

Božja riječ – hrana za svaki dan

Prvo izlaganje „O ulozi i važnosti misaone molitve po metodi Lectio divina“ imao je izv. prof. dr. Davor Vuković. Predavač je naglasio kako Sveto pismo zauzima važno mjesto u kršćanskom životu. Izložio je korake Lectio divina kao drevnog molitvenog čitanja Svetog pisma koje vodi dijalogu s Bogom te ima za cilj preobraziti život u svjetlu žive Božje riječi. Tijekom predavanja, prof. Vuković pozvao se na papu Benedikta XVI. koji u Apostolskoj pobudnici Verbum Domini upućuje kako je upravo Lectio divina sposobna otvoriti vjerniku blago Riječi Božje i stvoriti susret s Kristom. Zatim je naglasio potrebu da vjeroučitelji budu uistinu prisni s Božjom riječju, kako bi mogli biti njezini istinski služitelji i oni kojima je Božja riječ hrana za svaki dan. Nakon izlaganja, vjeroučitelji su po manjim skupinama radili na biblijskom tekstu (Mt 5,1-16) po metodi Lectio divina te su imali dovoljno vremena u ozračju svetišta i tišine šume proći sve korake molitvenog čitanja.

Životom pokazati koje su vrijednosti na cijeni

Završnu egzegezu biblijskog teksta donio je fra Matej Jovanovac, magistar biblijskih znanosti na postdiplomskom studiju u Jeruzalemu, koji je vjeroučiteljima naglasio kako je primjer njihova života jednako važan kao i riječi koje naviještaju svojim učenicima. Rekao je kako je za Stari zavjet i „stari Zakon“ bilo važno odsustvo grijeha, „što je i nama poželjno“. Međutim, daleko je potrebnije preispitivati se pozitivno: što sam dobro učinio i koje dobro još mogu učiniti? Blaženstva su i tada, kao i nama sada, pomalo šokantna jer Isus proglašava blaženima one kojima i ne ide baš dobro u životu. Pozvao je vjeroučitelje da se nadahnjuju blaženstvima u svome radu jer ona govore o tome kakav je i tko je Isus, a oni su pozvani biti poput Krista i životom pokazati koje su to vrijednosti na cijeni u Kraljevstvu nebeskom te ustrajno živjeti sva blaženstva.

Otkrivati veličinu svoga poslanja

Vjeroučitelji su imali priliku za ispovijed te su se tako pripremali za euharistijsko slavlje koje je slavio đakovačko-osječki pomoćni biskup mons. Ivan Ćurić. Biskup je u homiliji, pozivajući se na misna čitanja, naglasio kako je „biblijska riječ orijentir našim službama koje su nam povjerene“. Istaknuo je dvije uporišne oznake navjestiteljske službe: sigurnost i poniznost. Sigurnost izvire iz svijesti da smo u apostolatu, glavni protagonist je Krist koji daruje sigurnost, a navjestitelj je poslužitelj, ponizni sluga koji zna da nije gospodar svog naviještanja.

Biskup Ćurić pozvao je vjeroučitelje da uvijek iznova otkrivaju veličinu svog poslanja, a ta je loviti ljude, što za biblijskog pisca znači istrgnuti ih iz opasnosti, sačuvati na životu od sigurne smrti kroz sve izazove ovoga vremena. U homiliji biskup Ćurić spomenuo se i dvojice profesora na KBF-u u Đakovu koje je poznavala većina nazočnih vjeroučitelja – mr. sc. Marka Tomića, preminulog 2014. godine i dr. sc. Nikole Dogana, preminulog 2007. godine, kojemu se ove godine spominje zlatni jubilej, 50. obljetnica svećeništva.

Nakon euharistijskog slavlja vjeroučitelji su se okrijepili toplim ručkom, osiguranim po dobroti Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije. Time su, uz stol Božje riječi, euharistijski stol i zajedničko blagovanje, dobili novu snagu za početak školske godine.

Domaćini su, uz vlč. Živića, ponaosob ispratili svakog vjeroučitelja te ih pozvali da sa svojim učenicima dođu na Šumanovce u Godini velikog jubileja Svetišta.