Budi dio naše mreže
Izbornik

Desetljeće uvođenja vjerske službe u Vojsci Srbije

Beograd (IKA)

Dana 31. ožujka navršilo se deset godina otkako je 31. ožujka 2011. Uredbom o vršenju vjerske službe u Vojsci Srbije, u sustav obrane u Srbiji uvedena duhovna skrb za njegove pripadnike, članove tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica, pa tako i za vjernike katolike.

Tom su uredbom određena međusobna prava i dužnosti da bi se zadovoljile potrebe osoba angažiranih u Vojsci Srbije koje su članovi zakonom definiranih Crkvi i vjerskih zajednica u Srbiji: Srpske pravoslavne Crkve, Katoličke Crkve (u zakonu navedena kao „Rimokatolička“), Slovačke Evangeličke Crkve a. v., Reformatske kršćanske Crkve i Evangeličke kršćanske Crkve a. v., Islamske vjerske zajednice i Židovske vjerske zajednice.

Uredbom je uređeno da vjersku službu u Vojsci Srbije vrše svećenici, odnosno vjerski službenici „koji obavlјaju bogoslužne i ostale vjerske djelatnosti, sukladno njihovim autonomnim propisima”, te da “svećenici, odnosno vjerski službenici tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica koji vrše vjersku službu u Vojsci Srbije jesu profesionalne vojne osobe u statusu časnika Vojske Srbije“.

Uredbom je, također reguliran status pomoćnika svećenika, odnosno vjerskih službenika u Vojsci. Ako u ukupnom broju pripadnika Vojske Srbije ima od 100 do 500 vjernika tradicionalne Crkve, odnosno vjerske zajednice, vjersku službu u Vojsci Srbije obavlјa jedan vojni svećenik, odnosno vjerski službenik, ako ih ima od 500 do 1000, onda je taj broj dva, a na svakih dodatnih tisuću povećava se za jednoga. Sukladno navedenome, najveći broj vojnih svećenika ima Srpska pravoslavna Crkva (i jednoga episkopa koji ima naslov „episkop vojni“). Katolička Crkva u službi u Vojsci Srbije ima jednoga svećenika – vojnoga kapelana, a Islamska zajednica jednoga vojnoga imama.

Iste godine, 18. listopada 2011., potpisan je, temeljem uredbe, Sporazum o vršenju vjerske službe u Vojsci Srbije između ministra obrane i predstavnika Katoličke Crkve, beogradskoga nadbiskupa i metropolite Stanislava Hočevara. Dvije godine nakon usvajanja uredbe, u službu skrbi za vjernike katolike u Vojsci Srbije imenovan je i uveden vojni kapelan, don Goran Avramov, svećenik Beogradske nadbiskupije. U međuvremenu su za liturgijske potrebe opremljene i blagoslovljene dvije vojne kapele: u vojarni „Banjica“ u Beogradu 2014. blagoslovljena je kapela Božjega Milosrđa, a u vojarni „Bačka“ u Bačkoj Topoli kapela Gospe od brze pomoći 2016. godine.