Budi dio naše mreže
Izbornik

Deveti dan Pučkih misija u Župi sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu

Zagreb (IKA)

Devetog dana Pučkih misija u zagrebačkoj Župi sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu, u subotu 26. ožujka, večernju misu predslavio je don Mihovil Kurkut, SDB, a nakon slavlja održao je posljednji nagovor prije zatvaranja misija.

Prijepodne na Svetom Duhu

Kako se subotom redovito održavaju prigodne aktivnosti za djecu, program devetog dana započeo je s jutarnjim susretima misionara don Mihovila s djecom iz župnog dječjeg zbora i ministrantima. Nakon tog susreta, don Mihovil se susreo i s instruktorima volonterima koji iz subote u subotu pomažu osnovnoškolcima i srednjoškolcima u svladavanju nastavnih sadržaja iz širokog spektra nastavnih predmeta.

„Dobrodošli na Gozbu Jaganjčevu“

Don Mihovil je u homiliji župljanima približio naviještena čitanja Četvrte korizmene nedjelje, razmotrivši ih kao dijelove Gozbe na koju su svi pozvani. Prvo čitanje tu je da podsjeti vjernika da je Bog vjeran svojim obećanjima te da će izvršiti što obeća. Psalam, napomenuo je propovjednik, poziva vjernika da se ne nećka, da kuša te će na taj način vidjeti koliko je dobar Gospodin, a ne da se zadržava na gledanju u promišljanju. Drugo čitanje u vjerniku bi trebalo izazvati propitivanje zašto vjeruje smrti, bolesti, strahu, grijehu, pa čak i svojim očima više nego što vjeruje Gospodinovoj ljubavi. Evanđelje o izgubljenom sinu koje nazvao je poslasticom svih poslastica. Don Mihovil zaključio je da Bog od vjernika ponajprije traži da budu braća.

Uz don Mihovila, misu je suslavio domaći župnik fra Roko Bedalov, a posluživao je đakon fra Franjo Čolakovac. Pjevanje je predvodio zbor Kolbe pod vodstvom Ive Bardun.

Završetak misija

Nakon mise don Mihovil je održao zadnji nagovor ovogodišnjih Pučkih misija. Uputivši posljednji poticaj, govorio je o Crkvi i njezinoj naravi, a posebno je naglasio jedinstvo nebeske i zemaljske Crkve. Potom su vjernici imali priliku postaviti pitanja na koja je don Mihovil odgovarao.

Pučke misije koje se održavaju povodom proslave 100. godišnjice dolaska franjevaca konventualaca na Sveti Duh i 90. godišnjice osnivanja župe, bit će zaključene u nedjelju 2. ožujka, misom u 10:30 koju će predslaviti provincijal Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Miljenko Hontić.