Budi dio naše mreže
Izbornik

Dijalog među religijama protuotrov je ekstremizmu

Vatikan (IKA)

Papa Franjo delegirao je govor namijenjen izaslanstvu Međunarodnog židovskog odboru za međureligijska savjetovanja predsjedniku Dikasterija za promicanje jedinstva kršćanstva kardinalu Kurtu Kochu, prenosi Vatican News.

Naime, kako je izvijestio Tiskovni ured Svete Stolice, Sveti Otac nije mogao prisustvovati susretu zbog pogoršanja boli u koljenu. U središtu poruke je poziv na rješavanje razdora, razmimoilaženja i sukoba – ne na agresivan način, već bez predrasuda te s miroljubivim namjerama, tražeći tako dodirne točke prihvatljive za sve, jer, kako navodi Papa, mržnja i nasilje nisu u skladu s našom vjerom. „Židovi i kršćani, pozvani smo ponašati se tako da što više sličimo svome Stvoritelju i Ocu. To, znamo, postaje jako teško kada smo izloženi zlostavljanjima i progonima, kao što se često događalo u povijesti, a nažalost i danas“, rekao je Sveti Otac.

U svome govoru Papa jamči opredijeljenost Katoličke Crkve u suzbijanju svih oblika antisemitizma, posebice preventivnim djelovanjem, odnosno na obrazovnoj razini, kako u obiteljima, u župnim zajednicama i školama, tako i u laičkim skupinama.

Svjedočiti Boga milosrđa i pravde

Sveti Otac ponavlja potrebu za dijalogom između židova i kršćana u našim „turbulentnim vremenima“ te naglašava važnost zajedničkog rada kako bi se suprotstavilo određenim negativnim trendovima u zapadnim društvima, poput idolatrije sebe i novca, ogorčenog individualizma i kulture ravnodušnosti i odbacivanja.

„Pozvani smo zajedno svjedočiti Boga milosrđa i pravde, koji voli ljude i brine za njih; a to možemo učiniti oslanjajući se na duhovno naslijeđe koje dijelom dijelimo i koje imamo odgovornost čuvati i produbljivati“, poručio je papa Franjo.

Znak našeg vremena

Papa potom naglašava da je međureligijski dijalog „znak našeg vremena“, providnost jer je Bog taj koji potiče želju za susretom i spoznajom uz poštivanje vjerskih razlika. Glavni je to put za rast bratstva i mira u svijetu, ističe. „Jačanjem dijaloga možemo se oduprijeti ekstremizmu, koji je nažalost patologija koja se može očitovati i u religijama“, nadodao je.

Međunarodni židovski odbor za međureligijska savjetovanja osnovan je 1970. s ciljem promicanja i praćenja međureligijskog dijaloga u cijelom svijetu. Okuplja mnoge velike židovske organizacije, sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama, a od samog je početka u kontaktu s Povjerenstvom Svete Stolice za vjerske odnose s židovstvom te zajedno s njim redovito organizira zajedničke konferencije o aktualnim temama, prenosi Vatican News.