Budi dio naše mreže
Izbornik

Dodijeljena prva Priznanja "Dr. Ružica Ćavar" za zaštitu ljudskoga života od začeća do naravne smrti

Zagreb (IKA)

Na komemoraciji u čast nedavno preminuloj dr. Ružici Ćavar, zauzetoj vjernici koja je aktivno sudjelovala u nebrojenim molitvenim, mirotvornim i humanim inicijativama, 13. ožujka u dvorani samostana hercegovačkih franjevaca u zagrebačkoj Dubravi udruga "Hrvatski pokret za život i obitelj" prvi je put dodijelila godišnja priznanja za poseban doprinos zaštiti ljudskog života od naravnog začeća do naravne smrti.

Priznanje “Dr. Ružica Ćavar” ove godine primili su osnivač Udruge “Betlehem” p. Marko Glogović i voditelj međunarodne inicijative “40 dana za život” u Hrvatskoj Ante Čaljkušić. U ime p. Marka nagradu je preuzela voditeljica zagrebačke Udruge “Betlehem” Blaženka Bakula. Ante Čaljkušić je pak na dodjeli naglasio da ga je angažman dr. Ćavar nadahnuo – i dalje nadahnjuje – u promicanju kulture života.

Priznanje je utemeljeno s namjerom da bude poput iskre koja dalje prenosi žar aktivizma i toplinu brige zalaganja za najugroženije. “Hrvatski pokret za život i obitelj” dodjeljivat će ga svake godine uz godišnjicu svog osnutka, svetkovinu Blagovijesti (25. ožujka) zaslužnim pojedincima za njihov izniman doprinos promicanju obiteljskih vrijednosti, bračnog zajedništva i zaštiti života ljudskih bića od naravnog začeća do naravne smrti, u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

O pokojnoj dr. Ćavar, koja je završila dva fakulteta, Medicinski i Stomatološki, a desetljećima se borila za osobna, vjernička i narodna prava, na komemoraciji su govorili njezini suradnici. Na početku je dobrodošlicu svima izrazila Ružičina kći Drina Ćavar., među ostalima predsjednica Hrvatskog pokreta za život i obitelj Martina Lukić, predsjednik Hrvatskoga žrtvoslovnog društva Ante Beljo, inicijatorica stvaranja Zida boli u Selskoj Zdenka Farkaš, predsjednik Kluba veterana 148. brigade HV-a Milan Zanoški, Dario Kordić, pastor Evangeličke metodističke Crkve u Hrvatskoj Vatroslav Župančić i pravnik Mate Knezović.

Između ostaloga, pročitana je i znakovita poruka dr. Ćavar koju je napisala nekoliko tjedana prije nego što je preminula u svojoj Hercegovini.

Ružičina unuka Antonija Ćavar pročitala je pjesme hrvatskih književnica Anite Martinac i Marije Dubravac, posvećene Ružici Ćavar, a Lobel Barun je s još dvojicom mladih glazbenika, izveo pjesme Vila Velebita, Krist na žalu, Hercegovina u srcu i Bože čuvaj Hrvatsku.

Program je moderirala Ivka Malkoč Bastašić s Radio Marije.

Ružica Ćavar preminula je 31. siječnja ove godine u bolnici u Mostaru, a pokopana je u Širokom Brijegu uz svoga supruga Matu Ćavara.

Brojni poštovatelji na komemoraciji / Foto: Hrvoje Josip Bišćan

Komemoracija za dr. Ružicu Ćavar / Foto: Hrvoje Josip Bišćan