Budi dio naše mreže
Izbornik

Dodijeljene diplome o postignutoj svećeničkoj spremi

Zagreb (IKA)

U prostorima Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu svečanošću dodjele diploma o postignutoj svećeničkoj spremi u četvrtak 19. svibnja završena je još jedna Đakonska pastoralna godina, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Na početku svečanosti prisutne je pozdravio voditelj Đakonske pastoralne godine i ravnatelj Nadbiskupijskog pastoralnog instituta preč. dr. Jakov Rađa. Istaknuo je da crkveni dokumenti o đakonskoj godini govore kao zadnjoj etapi temeljne svećeničke formacije koja se sastoji u sintezi zvanja.

Preč. Rađa naglasio je da „vrijeme temeljne formacije, tj. vrijeme bogoslovije obično je vrijeme kada se povremeno dolazi u priliku svjedočiti o Božjem pozivu, a u vremenu nakon svećeničkog poziva to se događa puno rjeđe, no zapravo bi tek sada trebalo početi svjedočiti jer se posjeduje sinteza i može se govoriti s većom dubinom i jasnoćom“. Na kraju je preč. Rađa rekao da je Gospodin „svoj život na ovoj zemlji proživio njegujući susrete“ te je izrazio nadu da će đakonska pastoralna godina pomoći da „svi vaši susreti budu više prožeti uzajamnim obogaćivanjem, razboritošću i evanđeljem“.

U ime Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu okupljenima se obratio rektor preč. mr. Željko Faltak. „Ova etapa suočava nas s onim temeljnim – našim granicama. S jedne strane vidimo potrebe ljudi, a s druge strane naše granice. Ipak, nakon ovog procesa formacije, prije ređenja, bilo bi potrebno doći do unutarnjeg sazrijevanja – znati što znači vršenje Kristovog svećeništva. Također, upoznati sve ljepote i sve povlastice koje mi kao zaređeni uživamo, ali u isto vrijeme upoznati i sve teškoće koje proizlaze iz ove službe. Na kraju, željeti vršiti tu Kristovu svećeničku službu u svijetu i u Crkvi“, rekao je. Na kraju, preč. Faltak je đakonima poželio da budu autentični znak Kristovog poslanja i znak Crkve u ovome svijetu.

Ove pastoralne godine program pohađalo 29 đakona koji su uspješno prošli zahtjeve programa i stekli potrebnu stručnu spremu za svoju daljnju pastirsku službu. To su osmorica đakona Zagrebačke nadbiskupije, trojica Zadarske nadbiskupije, četvorica Varaždinske biskupije, trojica Sisačke biskupije, jedan Bjelovarsko-križevačke biskupije te članovi franjevačkih, salezijanske i dominikanske redovničke zajednice.

U drugom dijelu svečanosti uslijedilo je uručenje diploma i nagrada koje je đakonima uručio zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić. Uime polaznika Đakonske pastoralne godine đakon Zagrebačke nadbiskupije vlč. Mate Cikoja pozdravio je prisutne i zahvalio na zajedništvu i spoznajama koje su primili kroz svoju formaciju.

„Đakonska služba sigurno je za svakoga od nas bila dosad neistraženo područje, nova stepenica našeg života u kojoj smo aktivno bili uključeni u djelovanje Crkve kao njeni službenici. Zbog toga vjerujem da će ova godina za nas biti upamćena kao posebna, jer ona je početak služenja koje se spremamo nastaviti u prezbiterskoj službi“, rekao je vlč. Cikoja.

Na kraju svečanosti đakonima je svoju pastirsku riječ uputio kardinal Bozanić, istaknuvši da je ovim činom označen završetak jednoga razdoblja. „Vi se sad na poseban način ugrađujete u Crkvu, ugradili ste se kao đakoni, a uskoro i kao prezbiteri. Radujem se i zahvaljujem Bogu za vas! Zajedno s vama zahvaljujem za sve one koji su vas pratili na vašem putu. Dobro je biti svjestan da ima puno onih koji su vas pratili te uvijek treba nositi zahvalnost koja me obvezuje da i ja tako čini, da drugom pomažem“, rekao je kardinal Bozanić.

Kardinal je naglasio da đakoni ulaze u avanturu svećeništva u kojoj neće biti sami: u prvom redu tu je Gospodinova blizina i prisutnost, (nad)biskupi i redovnički poglavari, braća svećenici i „narod Božji, onaj koji vas je izmolio“. Govoreći o slavlju mladih misa, kardinal Bozanić je potaknuo đakone da njihove mlade mise budu slavlja župnih zajednica koje se raduju s njima. „Ta dimenzija zajedništva prema Crkvi koja se treba očitovati u slavlju mlade mise posebna je jer joj se mnogi raduju“, rekao je kardinal Bozanić.

Đakoni koji su primili diplome o postignutoj svećeničkoj spremi:

Zagrebačka nadbiskupija: Krešimir BABIĆ, Petar BELINA, Mate CIKOJA, Domagoj KORUŽNJAK, Antonio KOVAČIĆ, Filip ŠEŠEK, Ivan VUJEVIĆ, Matej ZAKANJ

Zadarska nadbiskupija: Mario MRŠIĆ, Frane ŠINDIJA, Mate ŽILIĆ

Varaždinska biskupija: Andrija BOTKOVIĆ, Dominik CESTAR, Matija FILIPOVIĆ, Marko PINTARIĆ, Krunoslav SAJKO

Sisačka biskupija: Josip BULAT, Marin MLAĐENOVIĆ, Kristijan PEZIĆ, Darijo STANKOVIĆ

Bjelovarsko-križevačka biskupija: Mislav DABAC

Hrvatska franjevačka provincija sv. Ćirila i Metoda: Vinko BRKOVIĆ, Marko ĆOSIĆ, Ivan IVANKOVIĆ, Antonio KIRIN

Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca: Franjo ČOLAKOVAC

Hrvatska dominikanska provincija Navještenja BDM: Mario Ilija UDOVIČIĆ

Hrvatska salezijanska provincija sv. Ivana Bosca: Sanjin JURIĆ, Josip TAFRA (zaređeni za svećenike 14. svibnja 2022.)