Budi dio naše mreže
Izbornik

Don Marko Kutleša proslavio zlatnu misu

Prisoj (IKA)

Svećenik Mostarsko-duvanjske biskupije don Marko Kutleša predslavio je u subotu 31. srpnja u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Prisoju zlatnu misu, objavljeno je na stranici tomislavcity.com.

Propovijedao je splitsko-makarski nadbiskup koadjutor i porečki i pulski apostolski upravitelj Dražen Kutleša.

Nazočne svećenike, časne sestre i vjernike uvodno je pozdravio mjesni župnik don Ivan Bebek, posebno se obrativši zlatomisniku.

„Prošli ste veliku dionicu puta koju vam je Bog povjerio u službi Njegovoj za dobrobit Crkve i hrvatskoga naroda u Domovini, po svijetu i Vašim biskupijama i provincijama. Uzvratio Vam Gospodin svojim milosrđem za svaku žrtvu i velikodušnost, za svaku strpljivost i poslušnost, za svaku toplu riječ utjehe i ohrabrenja, za svaki liturgijski čin, misnu žrtvu i molitvu kojim ste ispunjavali svoje poslanje, a po kojima je Gospodin Bog dolazio Vama i povjerenom puku Božjem“, rekao je.

Mons. Dražen Kutleša jedan je od prvih don Markovih susjeda u rodnom im Dučiću.

U homiliji je govorio o tomu što konkretno znači da su svećenik i žrtva „jedno te isto“, a što se može primijetiti i u življenju slavljenika.

Zlatomisniku i vjerničkome puku obratio se ravnatelj Caritasa Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije don Željko Majić, pročitavši čestitku koju je zlatomisniku uputio mjesni biskup mons. Petar Palić.

O životu i primjeru tihoga, skromnoga, ali i vedroga i šaljivoga don Marka, svjedočio je ministrant u njegovoj bivšoj župi Ljubo Primorac.

Na koncu slavlja nazočnima se obratio i zlatomisnik don Marko, uputivši najprije zahvalu Bogu na svećeničkom pozivu, te njegovim pokojnim roditeljima Stipanu Kutleši i Milici r. Ćurić na daru života, potom rodbini, prijateljima i svima koji su ga svojim molitvama i ljubavlju nesebično pratili.

„Da se i sto puta rodim, opet bih bio svećenik. Otkako sam postao svećenik, svakodnevno molim za cijeli svijet, a osobito za svoj hrvatski narod“, kazao je don Marko, dodavši da mu je jedino žao što još nije u Africi čiji čovjek nikada ne govori protiv Boga.

Među nazočnim vjernicima, u slavlju su sudjelovali i predsjednik Vlade HBŽ-a Ivan Vukadin, Ivan Šarić – jedan od rijetkih Hrvata koji je bio član Papinske švicarske garde, podrijetlom iz Prisoja, te ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić-Radman, također prisojačke gore list.

„Don Marko je naš rođak i danas sam ovdje privatno. Sjećam se da sam prije 50 godina bio nazočan i na proslavi njegove mlade mise, a evo me i danas na proslavi zlatne mise. Supruga i ja smo htjeli za ovo izdvojiti vrijeme i za to se mora naći vremena jer nas to sjedinjuje. Danas smo svi zaposleni, ali vrijeme za važne stvari moramo naći, a to je pripadnost obitelji, kršćanskoj vjeri i zavičaju, te svojom nazočnošću uvijek posvjedočiti ono u što vjerujemo. Dakle, ne smijemo se otuđiti. Jako sam ponosan što sam i sam prisutan na don Markovoj 50-oj obljetnici misništva“, kazao je ministar Grlić-Radman.

Don Markova sestra časna s. Aurelina Kutleša za Tomislav-city prisjetila se obiteljskog življenja. „Naša majka je imala samo nas dvoje djece. Evo oboje smo u duhovnim zvanjima. Sretna sam i ponosna što je moj brat dočekao proslavu svoje zlatne mise i zahvalna sam Bogu i roditeljima za naše pozive. Roditelje sam dvije godine molila da me puste u duhovno zvanje“, kazala je.

Na poticaj don Marka Kutleše uz zlatomisničko slavlje na groblju Glavičice blagoslovljen je kip Gospe Lurdske – dar Prisojanina Jure Šole.

Don Marko Kutleša rođen je u Prisoju 1. kolovoza 1944. Za svećenika je zaređen u Studencima 29. lipnja 1971. Već nakon bogoslovskih dana imao je želju poći u misije te je kao misionar djelovao u Ruandi od 1982. do 1994.

Tijekom svećeničke službe don Marko je obnašao službu vikara za pastoral, bolničkoga kapelana u Mostaru, te je bio župnik na Rudniku, Drežnici, katedralni župnik u Mostaru, župnik u Gabela Polju. Sada se nalazi u svećeničkom domu u Mostaru, objavio je tomislavcity.com.