Budi dio naše mreže
Izbornik

Donacija Riječke nadbiskupije KBC-u Rijeka

Rijeka (IKA)

Riječka nadbiskupija osigurala je donaciju KBC-u Rijeka koju je u petak 1. prosinca riječki nadbiskup Mate Uzinić uručio ravnatelju KBC-a Rijeka prof. dr. Alenu Ružiću. Riječ je o donaciji dvaju medicinskih uređaja – monitoru za nadzor respiratorne funkcije u novorođenčadi i ručnom kompaktnom ultrazvučnom sustavu sa sektorsko-linearnom sondom.

To su inovacijski aparati koji generalno utječu na višu kvalitetu dijagnostičko-terapijskih postupaka, prvi u najmlađih pacijenata, a drugi kod pacijenata bez obzira na dob.

Ukupna vrijednost donacije iznosi oko 20 000 eura, a sredstvima koje je Riječka nadbiskupija osigurala, nabavljeni su medicinski aparati sukladno iskazanim potrebama i stremljenju najvišim standardima struke.

Klinika za pedijatriju tako je postala opremljenija za iznimno vrijedan uređaj čija će primjena u praksi omogućiti napredak u liječenju najosjetljivije skupine našeg društva – ugrožene novorođenčadi i prijevremeno rođene djece, dok će ultrazvučni sustav široko unaprijediti terapijski pristup liječenja pacijenata na više radilišta jer ubrzava dijagnostiku i terapiju kod životno ugroženih pacijenata, čime poboljšava ishode liječenja. Zbog performansi samog uređaja i mogućnosti primjene u široj praksi, prednosti kod liječenja zasigurno će osjetiti i djelatnici i pacijenti.

„Teško je riječima iskazati zahvalnost i osjećaj sreće koji nas obuzimaju u trenutku primanja ovih iznimno vrijednih darova iz ruku našeg nadbiskupa Mate Uzinića. Donirane uređaje najsnažnije definiraju dvije odrednice: usmjerenost najugroženijim bolesnicima i utemeljenost na najmodernijim tehnološkim inovacijama, a upravo one simbolički naglašavaju karakter same donacije. Značajnu financijsku vrijednost doniranih uređaja od oko 20 000 eura, koji doslovno spašavaju živote, nadilazi poruka koju ova plemenita gesta ljubavi i dobra donosi našim djelatnicima, bolesnicima i cijeloj našoj zajednici. Osobno i u ime KBC-a Rijeka upućujem izraze najdublje zahvalnosti“, izjavio je ovom prigodom ravnatelj Ružić.

„Riječka nadbiskupija želi doprinositi životu na različitim razinama, osobito životu onih koji su ugroženi. Vidim ovo kao jedan od načina na koji želimo proširiti svoju brigu za čovjeka i zaštitu života od začeća do prirodne smrti. Umjesto da o tome samo pričamo ili nastupamo u različitim protestima, smatramo da je ovo puno bolji način da našem navještaju od kojeg ne možemo odustati, damo konkretan doprinos.

Drago mi je da smo se mogli uključiti i pomoći onome što vi činite. Ovo je i znak priznanja Kliničkom bolničkom centru Rijeka, vama liječnicima i drugom medicinskom osoblju, zbog onoga što činite. Dajemo vam ovu pomoć zato što prepoznajemo vaše zalaganje, vašu nesebičnost kojom svakodnevno obavljate svoju dužnost, ali ne zbog dužnosti nego zbog toga što vam je stalo do čovjeka i njegova dobra. Jer svaki čovjek od začeća do prirodne smrti ima pravo na to da se za njega brinemo, da o njemu skrbimo, da mu damo ono najbolje što mu možemo dati.

Nadamo se da ćete ovom opremom spasiti barem jedan život, a i više od toga jer, kako kaže židovska izreka, kad spasimo jedan život, spasili smo cijeli svijet“, poručio je nadbiskup Uzinić.