Budi dio naše mreže
Izbornik

Dr. Đurica Pardon proslavio srebrni svećenički jubilej

Nijemci (IKA)

Punitovački župnik dr. Đurica Pardon svečano je proslavio u srijedu 29. siječnja u Nijemcima, svome rodnom mjestu, 25. obljetnicu ređenja.

Misno slavlje u župnoj crkvi Sv. Katarine, djevice i mučenice predvodio je slavljenik, a koncelebriralo je više od 15 svećenika i župnika, većinom Čepinskog i Osječkog dekanata. Slavlju je uz obitelj dr. Đurice, nazočila rodbina, prijatelji kao i načelnik Općine Nijemci Vjekoslav Belajević. Srebrnomisnika je uime župljana župe Nijemci pozdravio i čestitao jubilej župnik Branimir Mađarac te mu na dar predao kalež iz kojega je, uz mladomisnički, služeno euharistijsko slavlje.

„Raduje me i puno mi je srce što slavim 25. obljetnicu ređenja sa župnom zajednicom moga rodnog sela, koje je u vrijeme moga ređenja bilo okupirano, pa se ređenje dogodilo u prognaničkim uvjetima 29. siječnja 1995. godine u holu Osnovne škole ‘Antun Gustav Matoš’ u Vinkovcima, a ne kako je to uobičajeno u katedrali ili nekoj crkvi. Bili su to teški dani i za moju obitelj, ali i za sve prognane župljane“, prisjetio se na početku euharistijskog slavlja srebrnomisnik te dodao: „Upravo su takvi teški trenuci sve nas označili i učinili jačima, učinili su jačom našu vjeru u Boga koji vodi svoj vjernički narod kroz povijest do spasenja“.

Nastavljajući homiliju, vlč. Pardon je rekao: „Bog i Božja ljubav među nama su u svakom trenutku našega života, ma gdje bili i što radili, na svakom mjestu, a nama je potrebno po Bogu dano mjesto na kojem se osjećamo sigurnima, nama je potrebna zemlja koja daje temelje našim životima, nama je potrebna domovina po kojoj doživljavamo Božju ljubav i brigu za nas. U trenucima opasnosti gubitka Domovine i svog zavičaja javljaju se sumnje i nejasnoće koje znaju uzdrmati našu vjeru i povjerenje u Boga. Zato je traženje Boga istovremeno i traženje domovine, mjesta i prostora u kojemu se Bog doživljava bližim, a ljudi su međusobno jedni s drugima povezani. Svojim dugogodišnjima studiranjem svetopisamskih tekstova i znanstvenim napredovanjem, ranjen nedostatkom zemlje, gubitkom brata, stričeva i prijatelja u Domovinskom ratu, tražio sam korijene vjere i temelje povezanosti s Bogom. Uvijek vjerujem da je istinito geslo koje sam izabrao na početku svoga svećeničkog služenja: Domovina je naša na nebesima (Fil 3,20)”.

Srebrnomisnik je na kraju euharistijskog slavlja zahvalio svojoj obitelji – ocu, majci i sestri te svim župljanima rodne župe koji su ga pratiti na putu svećeničke službe, kao i svećenicima koji su s njim koncelebrirali na ovaj svečani dan, ponajprije svećenicima rodom iz župe Nijemci, kao i drugim svećenicima koji su ga svojim primjerom i savjetom pratili u službi Bogu i ljudima.

Slavljenika je na kraju euharistijskog slavlja pozdravio i čestitao mu vlč. Tomislav Ćorluka, župnik župe Nijemci u vrijeme svećeničkog ređenja srebrnomisnika, a mons. mr. Luka Marijanović, kanonik i negdašnji profesor srebrnomisnika, pročitao je čestitku kardinala Josipa Bozanića. Obiteljsko druženje nakon euharistijskog slavlja nastavilo se u Pastoralnom centru župe Nijemci.

Đurica Pardon rođen je 1966. u Nijemcima, gdje je završio i osnovnu školu. Nakon školovanja na Interdijecezanskoj srednjoj školi u Zagrebu upisuje studij na Teologiji u Đakovu, na kojoj je 1994. diplomirao. Za svećenika je zaređen 29. siječnja 1995. u Vinkovcima. Službu župnoga vikara obnašao je u župi sv. Nikole biskupa u Sikirevcima i župi Preslavnoga Imena Marijina u Osijeku. Župnikom župe sv. Valentina u Batini imenovan je 1997., a od 2002. godine župnik je župe sv. Ladislava kralja u Punitovcima.

Ak. god. 1999./2000. upisao je poslijediplomski studij u dogmatskoj specijalizaciji na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Akademski stupanj magistra znanosti postigao je 13. srpnja 2012., obranivši rad pod naslovom „Zemlja: dar, kušnja i zadatak. Teologija zemlje u Knjizi Postanka 1 – 11“. Magistarski rad u obliku knjige pod istim naslovom objavio je 2014. godine u izdanju Glasa Koncila. Doktorski rad pod naslovom „Teologija zemlje u metaforici proroka Hošee“, obranio je na istom fakultetu 27. siječnja 2017. godine te stekao zvanje doktora teoloških znanosti.

Voditelj je Hrvatskoga katoličkoga biblijskoga djela i član Biblijskoga instituta. Sudjeluje na znanstvenim skupovima bibličara i drugim znanstvenim i pastoralnim kolokvijima. Objavljuje radove u časopisima „Vjesnik Đakovačko-osječke nadbiskupije“, „Diacovensia“, „Bogoslovska smotra“. Urednik je časopisa za biblijski pastoral „Biblija danas“, a u časopisu „Služba riječi“ objavljuje homilije.

Ključne riječi:
dr. Đurica Pardon jubilej Nijemci