Budi dio naše mreže
Izbornik

Dr. Franjo Topić: Nema „svetog rata“, postoji samo „sveti mir“

Rim (IKA)

Predsjednik Hrvatskoga kulturnog društva Napredak prof. dr. mons. Franjo Topić je 26. ožujka boravio u u Rimu gdje je sudjelovao u predstavljanju X. izvješća o socijalnom nauku Crkve u svijetu pod nazivom „Islam: politički problem“.

Predstavljanje Izvješća organizirao je Kršćanski radnički pokret i Međunarodni opservatorij kardinala Van Thuana, a predstavljanje, koje je tematiziralo društvene i političke aspekte islama, upriličeno je u prostorijama Vatikanskog radija.

U pozdravnom govoru predsjednik Pokreta kršćanskih radnika Carlo Costalli, pozdravivši sve nazočne, istaknuo je važnost ovakvih događaja koji promišljaju suvremenu temu od velike društvene važnosti. Uz prof. Topića bili su i Riccardo Turrini Vita, generalni direktor sektora obrazovanja pri Ministarstvu pravosuđa i novinar „Il Foglia“ Giulio Meotti.

Nazočne je zatim pozdravio predsjednik HKD-a Napredak dr. Topić, izložio je prigodno predavanje te čestitao organizatorima skupa mali jubilej. Zaključio je kako je tema islama kao političkog problema izazovna i vrlo aktualna. Danas je možda najveća globalna tema upravo odnos između islama i Zapada, pri čemu se Zapad često koristi kao sinonim za označavanje kršćanskih zemalja, rekao je dr. Topić. Članovi Međunarodnog opservatorija kardinala Van Thuana dobro su razumjeli važnost ove teme, posebice za Europu, istaknuo je prof. Topić te naveo kako nekoliko autora u izvješću upravo napominju kako Europa odbija upoznati islam, osobito u ispravnom doktrinarnom smislu.

Nekoliko autora zabilježilo je da se Katolička Crkva ne bavi problemom političkog islama i da se ne bavi tim pitanjem. Izvješće se ponajprije kreće putem međureligijskog dijaloga te u tom smislu, Izvješće ispunjava ovu prazninu socijalnog nauka Crkve. Ovo izvješće nudi pregled religijske situacije u gotovo cijelom svijetu, uvijek sa stajališta socijalnog nauka Crkve. Nije moguće čak nabrojati sve teme, ali se treba fokusirati na one najznačajnije.

Dr. Topić istaknuo je kako kršćani i muslimani čine gotovo polovinu svjetske populacije. Također je istaknuo da dolazi iz povijesnog, kulturnog i društvenog miljea, u kojemu vjernici muslimanske vjeroispovijesti predstavljaju relativnu većinu bosanskohercegovačkog društva te je stoga potreba za dijalogom vrlo važna. Podsjetio je kako je dio svoje akademske karijere posvetio proučavanju islama te predavanjima o njemu pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu. „Preko HKD Napretka i osobno bio sam u prilici voditi teoretski i praktični dijalog sa svim vjerskim denominacijama prisutnim u Bosni i Hercegovini, ne samo muslimanima već i pravoslavnima i židovima“, rekao je prof. Topić.

Navedene pozitivne prakse u suprotnosti su s instrumentaliziranjem religije, primjerice korištenjem religije kao pogonskog goriva za ratne radnje. Ne postoji “sveti rat”, postoji samo “sveti mir”, istakao je ovom prigodom dr. Topić. Govorio je i o važnosti ekumenskih nastojanja pape Franje koji nije imao izravni kontakt s islamom u svojoj domovini. Četiri Papina susreta s najznačajnijim svjetskim vođom sunitskog islama Ahmadom Muhammedom Al-Tayyibom, rektorom Sveučilišta Al-Azhar u Kairu, imala su za cilj zajednički rad u izgradnji mira protiv fundamentalizma i ekstremizma. Posljednji sastanak održan je na Međunarodnoj konferenciji o ljudskom bratstvu koju je u Abu Dhabiju (4. veljače 2019.) organiziralo Vijeće starijih muslimana, koje okuplja više od šest stotina članova različitih vjerskih zajednica. Papa i Veliki imam potpisali su dokument o ljudskom bratstvu, za svjetski mir i suživot. Pozovite sve ljude koji “nose u srcu vjeru u Boga i vjeru u ljudsko bratstvo” da se ujedine i rade zajedno na izgradnji “kultura uzajamnog poštovanja, u razumijevanju velike božanske milosti koja čini sva ljudska bića braćom”, naglasio je prof. Topić. Samo se tako možemo nadati dobroj budućnosti Europe i uspješnom dijalogu, istaknuo je prof. Topić.

Zaključak X. izvješća o socijalnoj doktrini Crkve u svijetu dao je mons. Giampaolo Crepaldi, tršćanski nadbiskup i predsjednik Međunarodnog opservatorija kardinala Van Thuan, koji se bavi socijalnim naukom Crkve.