Budi dio naše mreže
Izbornik

Dr. Ivan Radić: Komunistički zločini su transgeneracijska trauma

Zagreb (IKA)

Liječnik i znanstvenik dr. Ivan Radić, specijalist neurokirurgije iz Kliničkoga bolničkoga centra „Sestre milosrdnice“ u razgovoru za novi broj Glas Koncila govorio je o uvelike prešućenoj rezoluciji Europskoga parlamenta „Važnost europskoga sjećanja za budućnost Europe“ te o otkriću tzv. „Božjeg modula“, centra u prednjem režnju mozga, čijim se otkrićem „podražajem magnetnim poljima uočavaju promjene, zapravo pojavljuje se 'religiozno'“.

„I tu je znanost na tragu da postoji centar za kontakt s Bogom. No svakako bi bilo dobro da se znanosti poput teologije i filozofije nadovezuju i na neurologiju«, kazao je dr. Radić.

Na upit kako komentira da je nezapaženo prošla tema Europskoga parlamenta od 19. rujna ove godine i Rezolucija »Važnost europskoga sjećanja za budućnost Europe« iz Strasbourga i koliko to blokira ljudski mozak i udaljava čovjeka od realnosti te ga tjera iz stvarnosti, odgovorio je: „Dovoljno je pogledati Domovinski rat i ljudske patnje i posljedice koje i dandanas brojni nose u svom umu. Rat i ratna trauma zamrznut su užas u ljudskom umu. A malo se tko pita što je s ljudima koji su prošli komunističke torture, progone, zatvore, negiranje identiteta i ljudskoga dostojanstva. Iskreno, tu rezoluciju koju je donio Europski parlament nisam primijetio u hrvatskim medijima, čini mi se da je nekako prošla ispod radara. Nisu je komentirali ni političari ni povjesničari, a očito je promaknula i ljudima iz znanstvenih institucija i onih koji se bave ljudskim pravima. Začuđen sam da Crkva nije na nju reagirala i upozorila da je pravda jedan od ključnih lijekova ljudskoga dostojanstva. U njoj Europski parlament donosi jasne smjernice na temelju univerzalnih načela ljudskih prava i temeljnih načela Europske unije kao zajednice utemeljene na zajedničkim vrijednostima, s izjavom koju su 22. kolovoza 2019. uoči Europskoga dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima dali prvi potpredsjednik Timmermans i povjerenica Jourová. Upravo u namjeri da se zlo ne ponavlja i da se ljudski mozak oslobodi trauma, naveli su da se ove godine obilježava 80. obljetnica početka Drugoga svjetskoga rata koji je uzrokovao ljudsku patnju dotad neviđenih razmjera i doveo do okupacije zemalja u Europi koja je potrajala desetljećima. (…) Tako se ni europska tragična povijest ne smije zaboraviti, a nas su držali komunisti u talačkom režimu, i što je još žalosnije: ne dopuštaju istinu. To je podsvjesni segment zbog kojega ljudi bježe iz države. Istina mora biti jasna i rezolutna jer tako se oslobađa ljudski um trauma koje su se taložile i generacijski prenosile na mlađe. Kad se gleda s psihijatrijskoga stajališta, to je jedna od transgeneracijskih trauma koje u hrvatskom društvu izazivaju goleme podjele. Bez obzira na to u kojoj ideologiji tko bio, treba odati počast svim žrtvama i postaviti temelj za pomirenje koje počiva na istini i sjećanju“.